Moragas Fernández, Carlota M.Sc. Ph.D.

Doctora Internacional en Antropologia i Comunicació i Principal Editor de la Catalan Journal of Communication and Cultural Studies. Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i en Periodisme per la Universitat Rovira i Virgili i Màster en Comunicació Estratègica a la Societat del Risc per la mateixa institució. Ha participat en el projecte d'I+D (Excelencia) 'El papel de la metáfora en la definición y percepción social de temas conflictivos. Instituciones, medios de comunicación y ciudadanos' i el projecte EYTO (European Youth Tackling Obesity) finançat per l'Executive Agency for Health and Consumers. Actualment participa en el projecte 'Monitoratge de la imatge de Catalunya transmesa pels mitjans de comunicació internacionals (2020)' finançat pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya-DIPLOCAT i en el projecte INNOTUB, finançat pel programa europeu INTERREG POCTEFA 2014-2020. Els seus interessos de recerca se centren en l'àmbit de la comunicació política i l'anàlisi del discurs, així com en la incidència de l'entorn 2.0 en els canvis en l'esfera pública i la configuració de l'opinió pública. Carlota Moragas Fernández
carlotamaria.moragas@urv.cat
Morales, Nicolás M.D. M.Sc.

Dr. Morales has a medical degree from Universidad de Santiago (Chile) and holds a Master in Social Anthropology from Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS), Mexico City. Currently he is a PhD Student in Anthropology and Communcation, at the Universitat Rovira i Virgili, with a research titled "Towards a political anthropology of mental health. From asylum to activism in Sourthen Area of Santiago, Chile (1968-2018)". Has developed qualitative research projects focused on indigenous mental health (Tarapacá, Chile), everyday violences against children in urban spaces (Iztapalapa, Ciudad de México) and effects on the subjectivity of Relatives of Disappeared-Detainees confronted to forensic evidences (Paine, Chile).
nicolasmoraless@gmail.com
Moreras Palenzuela, Jordi M.Sc. Ph.D.

Jordi received his Doctorate in Anthropology from URV (2009) and his Masters in Euro-Arab Studies (University of Girona, 1993). From 1995 and 2001 he was coordinator in the area of migration for the Barcelona Center for International Affairs (CIDOB) and, from 2002 and 2003, he was in charge of studies for the Secretariat of Religious Affairs of the Generalitat of Catalonia. He has published eight monographs and several articles in magazines such as The Muslim World, Ethnology Magazine of Catalonia, Archive of Ethnography of Catalonia, International Affairs, Migrations or Revue Européenne des Migrations Internationales, among others.
jordi.moreras@urv.cat

Professor d'Investigació de l'Institut Català de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). També és professor visitant en el Departament de Salut Global i Medicina Social de l'King 's College de Londres. Francisco va rebre un mestratge de la Universitat Complutense de Madrid (1986) i un doctorat en Filosofia de la Universitat de Bielefeld (1995). Va ser catedràtic de l'Institut de Medicina Social de la Universitat Estatal de Rio de Janeiro (1999-2021); i Professor Titular de la Universitat Federal de Goiás al Brasil (1996-1999). Va ser professor visitant a l'Institut Max Planck d'Història de la Ciència de Berlín, la Universitat de Bielefeld, la Universitat d'Oldenburg, la Universitat de Buenos Aires, el Centre de Ciències Humanes i Socials de l'CSIC de Madrid, la Universitat de Campinas i la Universitat Federal Fluminense del Brasil. La investigació de Francisco examina les interaccions entre la biopsiquiatría global i les epistemologies psiquiàtriques locals; la revitalització de la medicina social com una intersecció vital de les ciències socials, la pràctica mèdica i la política; les interfícies entre les ciències de el cervell i les ciències humanes i socials; el paper de les teories neurocientífiques en la construcció d'identitats personals i socials; la negociació pragmàtica de diagnòstics psiquiàtrics; i l'aparició de noves formes de solidaritat i ajuda mútua en el context de la crisi sanitària i econòmica de la pandèmia de l'covid-19.
fjortega2@gmail.com
Pastor Gosalbez, María Inmaculada Ph.D.

Professora titular de Sociologia de la Universitat Rovira i Virgili i directora de l'Observatori de la Igualtat d'aquesta universitat des de 2007. Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona va rebre el premi a Tesis Doctorals del Consell Econòmic i Social d'Espanya en 2006 per la seva tesi "La gestió privada en l'Administració Pública? El cas dels serveis sanitaris hospitalaris de Catalunya". En aquests moments dirigeix G-NET, Equality training network: EU contributions to gender mainstreaming and citizenship de Erasmus + Programme. Ha participat en diversos congressos nacional i internacionals amb un centenar de ponències i comunicacions. És avaluadora de diferents revistes científiques i ha participat en diversos congressos nacionals i internacionals amb un centenar de ponències i comunicacions. Ha publicat més de 70 contribucions entre articles en revistes, llibres i capítols de llibres. Forma part de l'Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere (iiEDG) de Catalunya.
inma.pastor@urv.cat

Doctor en Comunicació (URV 2015), màster en Dret Ambiental (URV, 2011) i llicenciat en Ciències de la Informació (UAB, 1995). Investiga els processos de comunicació de riscos i beneficis en els camps ambiental, alimentari, de la salut i biotecnològic, amb atenció especial als processos i pràctiques de creació de significats, participació pública, percepció de riscos i gestió de conflictes. Ha treballat com a periodista en diferents mitjans i gabinets de premsa institucionals i ha participat en diversos projectes europeus i espanyols sobre comunicació i: serveis climàtics (INDECIS); canvi climàtic (METAFPERCOM); contaminació atmosfèrica urbana (ACEPTA); alimentació (FoodRisC i European Youth Tackling Obesity), i emergències químiques.
jordi.prades@urv.cat
Puig Cruells, Carmina M.Sc. Ph.D.
Treballadora social , psicòloga i doctora en Antropologia Social i Cultural amb la tesi "La supervisión en la intervención social" premi Extraordinari de Doctorat. Professora en el Grau de Treball Social; Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa; Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social i Postgraus en Salut mental comunitària i Supervisió en l'àmbit d'atenció a les persones. Dirigeix el Programa de Doctorat interuniversitari en Treball Social. En el Marc de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Espanya. Colabora amb més de 80 institucions, programes de benestar social i salut en la supervisió d'equips de professionals. Autora del llibre: "La supervisión en l'acció social. Una oportunitat para el bienestar de los profesionales" i més de 25 articles entre ells " Diez propuestas para cuidarse y cuidar en las profesiones sociales. Hacia la construcción de una cultura del cuidado en los profesionales"
carmina.puig@urv.cat
Ramírez Hita, Susana M.Sc. Ph.D.
Doctora en Antropologia Social i Cultural per la URV, amb especialitat en antropologia mèdica (2003). Llicenciada en Antropologia Social (Univ. Nacional de Misiones, Argentina). Membre del Medical Anthropology Research Center, MARC. Treballa en el camp de l'antropologia mèdica i les seves investigacions més importants s'han desenvolupat al voltant de les condicions de salut de diverses poblacions: gitanos (Espanya i França), indígenes quítxues (Bolívia) i, actualment, comunitats Shipibo de l'Amazònia peruana. Entre els seus llibres més destacats es troben: Salud intercultural. Crítica y problematización a partir del contexto boliviano (ISEAT. La Paz, 2011) i Entre calles estrechas. Gitanos: prácticas y saberes médicos (Bellaterra. Barcelona, 2007), entre altres.
susana.ramirez@urv.cat
Riccò, Isabella, Ph.D.

Màster en Antropologia Cultural i Etnologia (2011- Alma Mater Studiorum de Bologna) i doctorat en Antropologia Mèdica (2017, Universitat Rovira i Virgili) amb una tesi sobre el pluralisme terapèutic a Catalunya i Emilia Romagna (Itàlia). Al 2016 va realitzar una estada de 5 mesos a School of Anthropology and Museum Ethnography de la Universitat de Oxford. Des del 2017 ha estat treballant en varis projectes europeus (Horizon 2020 i Erasmus +) sobre envelliment, co-creació, participació ciutadana, digitalització i educació. Actualment està treballant al Departament d'Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya com ajudant d'investigació en el projecte Erasmus+ Digitel Pro. És la secretaria de la Associació d'Antropologia l'ITA de Tarragona.
isabella.ricco@urv.cat
Doctor en Història (Antropologia Cultural) per la UB (1982). Director del Departament de 2001 a 2004, ha estat també coordinador del Màster oficial en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2010), del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global (2012-2016), i director del MARC (2015-16). Membre del comitè directiu del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat des del seu inici (curs 2008/09). President, de 2002 a 2012, de la ONG GRUP IGIA, dedicada a la reflexió i la participació interdisciplinària sobre drogues i salut, amb especial presència a l'Europa del Sud i Llatinoamerica. Pioner a Espanya en l'ús de la metodologia biogràfica, així com en l'estudi dels usos de drogues, i dels grups juvenils. A més de les investigacions i estudis sobre salut i drogues (moltes d'elles de tipus aplicat), ha treballat sobre cultures juvenils i diferents aspectes de la marginació social; i últimament, en les relacions entre ciència i polítiques de drogues. Col·laborador d'institucions públiques i privades, nacionals i internacionals.
oriol.romani@urv.cat
Sendra Toset, Anna M.Sc. Ph.D.

Doctora en Antropologia i Comunicació per la Universitat Rovira i Virgili (URV), màster en Comunicació Estratègica a la Societat del Risc (URV) i graduada en Periodisme (URV) per la mateixa institució. També és membre dels grups de recerca ASTERISC (URV) i Entrepreneurship, innovation and design in media (OsloMet). La seva recerca es centra en estudiar la digitalització de la salut i la relació metge-pacient des de la perspectiva dels estudis de comunicació, especialment en el context de les xarxes socials. Al 2021 va coeditar un número especial per la Catalan Journal of Communication and Cultural Studies titulat "The breakthrough of digital health: Communication as the catalyst of the transformation of care". Després de treballar durant 1 any a la University of Ottawa (Canadà) com a becària postdoctoral, actualment treballa com a project manager a la Faculty of Information Technology and Communication Sciences de la Tampere University (Finlàndia).
anna.sendratoset@tuni.fi
Vallverdú Vallverdú, Jaume M.Sc. Ph.D.

Doctor en Antropologia Social i Cultural (URV, 1997). Professor agregat del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i col·laborador dels Estudis d'Arts i Humanitats de la UOC. Coordinador del Grau d'Antropologia i Evolució Humana (URV/UOC). Àmbits de recerca: antropologia simbòlica, antropologia de la religió, moviments religiosos, moviments socials i conflicte. Des del 2006 membre del grup de recerca sobre Antropologia del Cos de la Institució Milà i Fontanals, CSIC. Ha estudiat el moviment Hare Krishna a Espanya, a Mèxic protestantisme pentecostal i moviment indígena i a Brasil el Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra (MST). Actualment investiga sobre transhumanisme i budisme tibetà en el marc del projecte coordinat I+D (Excel·lència), El cuerpo y el género dentro del marco epistemológico del posthumanismo (2017-2019).
jaime.vallverdu@urv.cat
Ventura, Laia M.Sc. Ph.D.

Laia Ventura Garcia és doctora en Antropologia i Comunicació, i màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la URV; així com llicenciada en Antropologia Social i Cultural i en Psicologia per la UB. Actualment, treballa com a professora associada al DAFITS, com a professora col.laboradora a la Universitat Autònoma de Barcelona i és investigadora al Medical Anthropology Research Center. Pertany al Grup de Recerca en Antropologia Social (2014 SGR 308) i ha participat en diferents projectes d'investigació i intervenció en salut financiats per la Comissió Europea (FP-7), el programa Martí Franquès, el Ministeri i el Fondo Supera COVID-19. Les principals àrees d'interès es centren en les inequitats socials, la salut pública, les malalties infeccioses i cròniques, i els drets sexuals i reproductius.
laia.ventura@urv.cat
Vidal, Fernando Ph.D.

Investigador sènior ICREA-Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats. Nascut a Buenos Aires. Estudis de psicologia i història i filosofia de la ciència a les universitats de Harvard, Ginebra i París. Doctorat per la Universitat de Ginebra (1988) i Habilitació per l'École des Hautes Études en Ciències Socials (EHESS), Paris. Ha treballat sobre la història de les ciències humanes i les ciències de la ment / cervell des de la modernitat primerenca fins al present. Ha obtingut una Guggenheim Fellowship. Ha estat investigador visitant, entre altres, en l'American Academy de Roma, Harvard University i la Fondation Brocher (Ginebra), així com a professor visitant a Argentina, Brasil, França, Mèxic, Japó i Taiwan. Abans del seu nomenament com a Professor ICREA a 2012, va ser durant més d'una dècada investigador sènior permanent a l'Institut Max Planck d'Història de la Ciència, Berlin. És membre associat del Centre Alexandre Koyré (EHESS, París) i membre de l'Acadèmia Europaea. Algunes de les seves línies d'investigació són: Història i antropologia dels trastorns mentals i de les ciències de la ment i del cervell; les "neuroculturas" contemporànies; els estudis culturals de la biopolítica; fenomenologia i narratives de l'aflicció i la malaltia; persona, cos i subjectivació en la tradició occidental i en perspectiva intercultural; bioètica. També fa docència en el Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global.
fernando.vidal@urv.cat
Zafra Aparici, Eva M.Sc. Ph.D.

Eva és doctor en Antropologia Social i Cultural (Univ. De Barcelona, 2007), Màster en Antropologia Mèdica (Rovira i Virgili Univ., URV, 2002) i Llicenciat en Antropologia Social i Cultural (URV, 2000). Ella va rebre la seva B.S. en Infermeria (Universitat de València, 1998). Va fer residència a l'Institut d'Infermeria i Assistència Sanitària (Tampere, Finlàndia), Universitat Autònoma Metropolitana - Xochimilco (Mèxic), Universitat de Buenos Aires (Argentina) i Université Moulay Ismail (Marroc). Actualment és Investigadora de l'Observatori de l'Alimentació (Parc Científic de la Universitat de Barcelona), professora de la Rovira i Virgili Univ. des de 2006 y forma part del Grup d’Antropologia Social (GAS).
eva.zafra@urv.cat

Joana és doctor en Filologia Grega per Univ. de Barcelona. Actualment és professora de Filologia Grega de la URV. Els seus interessos de recerca nextsón: Medicina grega i Violència de gènere a Grècia basada en literatura i mitologia. Membre del grup de recerca consolidat "Creació i Pensament de la Dona" (2014 SGR 44). Ha traduït algunes de les obres de Galen al català (publicacions de la URV) i al castellà (ed. Gredos).
majoana.zaragoza@urv.cat
Zarzoso, Alfonso Ph.D

És Doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i treballa com a director i curador de les col·leccions del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya. És professor associat de la Universitat Rovira i Virgili i imparteix classes al Màster Interuniversitari en Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona-Universitat de Barcelona i al Màster en Història de la Ciència de l'Institut Interuniversitari López Piñero de València, i al Màster d'Il·lustració Científica en Ciències Naturals de la Universitat de Girona. Des de l'any 2001 ha estat comissari de nombroses exposicions i desenvolupa una intensa activitat en el rescat del patrimoni sanitari de Catalunya. Ha participat de manera ininterrompuda en projectes d'investigació sobre la història de la medicina a Catalunya des de l'any 1995, publicant resultats en forma de llibres i articles de revistes. La seva recerca està centrada en la cultura material de la medicina, la construcció del mon laboral de la salut en la Catalunya contemporània i la cultura científica en els museus de ciència. Ha cooeditat amb Paloma Fernández el monogràfic "A mixed model of hospital services: Catalonia, 1870s-2010s" (Journal of Evolutionary Studies in Business" (2021), amb Maribel Morente el llibre "Cuerpos representados. Objetos de ciencia artísticos en España, siglos XVIII-XX" (Gasteiz, Sans Soleil, 2020) i amb Josep Barceló-Prats el llibre "Barcelona Hospitalària" (Barcelona, Pòsits-MUHBA, 2022).
azarzoso@museudelamedicina.cat