Universitat Rovira i Virgili

Membres Externs

Apud Peláez, Ismael Eduardo M.Sc. Ph.D.

Ismael és doctorado en Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, té Màster en Metodologia d'Investigació Científica per la Universitat Nacional de Lanús (Argentina) i Llicenciat en Psicologia i Llicenciat en ciències antropològiques, ambdues per la Universitat de la república (Uruguai). Dr. Apud és investigador en el Sistema Nacional d'Investigadors de l'Agència Nacional de Recerca i Innovació (Uruguai). Actualment és docent de la Facultat de Psicologia de la Universitat de la República, on realitza tasques de docència i investigació. En docència imparteix cursos sobre metodologia de la investigació (incloent mètode etnogràfic), així com en temes interdisciplinaris en antropologia psicològica, antropologia mèdica, entre altres. En investigació realitza activitats en dues línies d'investigació. La primera a tant codirector de Arché, grup d'estudis interdisciplinaris sobre psicodèlics (https://arche.ei.udelar.edu.uy/); la segona sota el projecte de recerca de Etnografies Mixtes i Psicometria, on s'estudia el budisme a Uruguai

ismaelapud@psico.edu.uy

Pujar

Béhague, Dominique P.

Dominique P. Béhague és antropòleg social i estudiós crític en salut. És professora titular i directora d'Estudis de Grau al Departament de Medicina, Salut i Societat de la Universitat Vanderbilt i Lectora del Departament de Salut Global i Medicina Social del King's College de Londres. Té una llicenciatura i un màster en antropologia al Bryn Mawr College, un doctorat en antropologia social per la Universitat McGill i un màster en epidemiologia per la London School of Hygiene and Tropical Medicine. Les seves investigacions al sud del Brasil exploren la intersecció de la reforma psiquiàtrica, els moviments socials i l'aparició de l'adolescència com a objecte d'expertesa psico-desenvolupament i d'epidemiologia del cicle de vida. Va co-dissenyar el subestudi etnogràfic longitudinal de la cohort de naixement de Pelotas de 1982 dirigida per la Universitat Federal de Pelotas, un dels pocs estudis de cohorts interdisciplinaris que tenen lloc en un país de l'anomenat sud global. També ha investigat la política dels models d'eficàcia basats en l'evidència en la presa de decisions sobre salut global. La seva investigació ha estat finançada per la National Science Foundation dels Estats Units, la Fulbright Foundation, l'OMS, l'OPS, el Consell de Recerca Econòmica i Social del Regne Unit i el Wellcome Trust. Ha publicat en diverses revistes d'antropologia i ciències socials i ha editat o coeditat tres números especials a Cultura, medicina i psiquiatria (2008), Ciències socials i medicina (2015) i Antropologia mèdica trimestral (2020).

dominique.behague@vanderbilt.edu

Pujar

Bernal, Mariola Solano M.A., Ph.D.

Doctora en Antropologia de la Medicina per la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Sociologia, postgrau en Psicologia (UB) i Màster en Espiritualitat Transcultural (Universitat Ramon Llull). Diploma de Llengua i Cultura Xinesa (Nanjing and Kunming University). Ha desenvolupat la seva carrera docent i investigadora principalment en el camp de la salut mental i les migracions, i en les desigualtats socials en salut. Ha estat professora associada a la Facultat de Sociologia de la Universitat de Barcelona i col·laboradora en la Facultat de Psicologia de la mateixa universitat, així com al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat en el grup de determinants socials de la salut del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública des de l'Escola Andalusa de Salut Pública. Entre els seus interessos més recents hi ha el aprofundir en l'estudi de la salut espiritual com a determinant de la salut, mentre imparteix conferències i cursos sobre promoció de la salut espiritual.

mariola.bernal.solano@gmail.com

Pujar

Boero, Verónica Ph.D.

Doctora en psicologia social per la UAB (2017). Llicenciada en Psicologia per la UFRO (Xile, 1999). Màster en psicoteràpia psicoanalítica per la UB (2010) i en Antropologia mèdica i salut internacional per la URV (2012). Des de 2011 desenvolupa tasques de coordinació en dos màsters de psicoanàlisis a la UB, i exerceix com a psicoterapeuta. La seva línia de recerca són la relació entre la biopolítica i la conceptualització de la infantesa i la criança al món contemporani.

verinboero@gmail.com

Pujar

Bouso, José Carlos PhD

  José Carlos és Psicòleg Clínic i doctor en Farmacologia. Ha desenvolupat la seva activitat científica a la Universitat Autònoma de Madrid, a l'Institut d'Investigació Biomèdica IIB-Sant Pau de Barcelona ia l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques de Barcelona (IMIM). Durant aquest temps, va desenvolupar estudis sobre els efectes terapèutics de la MDMA ( "èxtasi") i estudis psicofarmacològics sobre els efectes aguts i neuropsiquiàtrics a llarg termini de moltes substàncies, tant d'origen sintètic com vegetal. Des de 2012 és el Directe Científic de la Fundació ICEERS on dirigeix ​​i supervisa estudis sobre els beneficis potencials de les plantes psicoactives, principalment el cànnabis, l'ayahuasca i la ibogaïna, amb l'objectiu de millorar la salut pública. És coautor de nombrosos articles científics i de diversos llibres i capítols de llibres. Les seves línies de recerca actuals inclouen la Salut Mental Global i el paper que juguen en la mateixa les plantes psicoactives d'ús tradicional.

   

Pujar

Carceller, Natàlia M.Sc. Ph.D.

Doctora en Antropologia Mèdica, Social i Cultural amb menció internacional (2017), Màster Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2011) i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la URV (2009).Llicenciada en Psicologia Universitat Jaume I, especialitzada en Drogodependències i Teràpia Familiar Sistèmica (2007). Professora consultora al Postgrau Salut Mental Col·lectiva a la UOC. Des de 2010 treballa com a investigadora i coordinadora tècnica de recerca a nombrosos projectes de recerca. Les seves línies de treball son: adolescències, joventut, salut mental, malestars emocionals, gènere, drogues, investigació-acció participativa.

carcellermaicas@gmail.com

Pujar

Cardona Rodas, Hildermnan Ph.D.

Doctor en Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (Espanya). Historiador i magíster en història de Universitat Nacional de Colòmbia, seu Medellín. Professor de temps complet i investigador de la Universitat de Medellín, on és membre del grup de recerca Educació, Societat i Pau i editor de la revista Ciències Socials i Educació. Conductor del programa de ràdio Converses Convergents (http://www.frecuenciau.com/conversaciones-convergentes/). Ha estat professor de la Universitat Eafit, Universitat Pontifícia Bolivariana, Universitat d'Antioquia i Universitat Nacional de Colòmbia. Ha estat professor visitant de la Universitat Federal d'Integració Llatinoamericana (Foz d'Iguazú-Brasil), Universitat de Buenos Aires (Argentina), Universitat Autònoma de l'Estat de Mèxic (Toluca-Mèxic) i Universidat Rovira i Virgili (Tarragona-Espanya). Autor dels llibres Experiències nues de l'ordre. Cossos deformes i monstruosos; Ofici d'historiador. Enfocaments i pràctiques; A l'altra banda del cos. Estudis biopolítics a Amèrica Llatina (coautoria amb la Dra. Zandra Pedraza); i Ofici d'historiador. Enfocaments i pràctiques; Narratives corporals de la violència i estètiques del dolor i Pau i corporalitat. Esdevenirs estètics de l'art de preguntar.

hcardona@udem.edu.co

Pujar

Ciannameo, Anna M.Sc. Ph.D.

Doctora en Ciència, Tecnologia i Humanitats per la Universitat de Bolonya i en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2014). Postdoctorat a la Universitat de Bolonya, Departament de Ciències Mèdiques i Quirúrgiques: anàlisi etnogràfica i d'epidemiologia social sobre la migració llatinoamericana a Italià i la gestió d'infeccions tropicals a partir d'una observació situada en un presidi hospitalari (2015). Investigadora des del 2007 en el Centre d'Estudis i Investigació en Salut Internacional i Intercultural (CSI) de la Universitat de Bolonya i en la relativa associació de promoció social (CSI-APS). Actualment treballa com a col·laboradora en el servei d'Investigació i Innovació de l'Autoritat Sanitària Local de Reggio Emilia (AUSL-RE, Italià).

annaciannameo@gmail.com

Pujar

Egbe Egbe, Manfred M.Sc. M.A. Ph.D.

Doctor en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Sistemes de Salut Regionals Sostenibles per la Universitat de Deusto, Màster en Antropologia per la Universitat de Yaoundé I (Camerun) i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la Universitat Rovira i Virgili, i Llicenciat en Sociologia i Antropologia per la Universitat de Buea (Camerun). És membre de l'EASA (Associació Europea d'Antropòlegs Socials) i ha realitzat diverses activitats orientades a la recerca: disseny de projectes, anàlisi estadística, avaluació de projectes de desenvolupament internacional, taller i organització de congressos. Va treballar en diversos entorns com a coordinador del projecte Nascent Solutions International sobre "Millora de la seguretat alimentària entre els refugiats de la República Àfrica Central a la regió oriental de Camerun".

Pujar

Evangelidou, Stella M.A. M.Sc. Ph.D.

Stella Evangelidou és doctora en psiquiatria transcultural (Universitat Autònoma de Barcelona/Universitat Harvard) amb estudis inicials en psicologia clínica/de salut. És especialista en salut mental global i experta en salut mental comunitària per a migrants/refugiats, minories i persones en contextos de recursos limitats. Té una llarga trajectòria en projectes europeus i internacionals de salut pública (AcToVax4NAM, MyHealth, EPICENTRE, WHOQOL) com a investigadora i en projectes humanitaris de salut mental/aspectes psicosocials (SMAPS) (Médecins Sans Frontières, CICR) com a referent de salut mental i assessora . El seu treball clínic està enfocat a somatització. És professora en salut mental global, la qualitat de vida i el benestar, la violència contra la dona, els aspectes psicosocials dels menors no acompanyats, SMAPS en contextos de recursos limitats, i des del 2019, coordina el mòdul d'antropologia mèdica al Màster de Salut Internacional i Cooperació (UAB). És membre extern de la coordinació de Medical Anthropology Research Centre (MARC). Actualment és la referent de migració i salut mental del projecte Barcelona CaixaResearch Living Lab, i consultora en salut mental comunitària per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS/OPS).

evangelidou.stella@gmail.com

  

Pujar

Fernández-Garrido, Sam M.Sc. Ph.D

És investigadora i formadora en diversitat sexual i de gènere. Activista transfeminista. Llicenciada en biologia, es va especialitzar en estudis feministes i antropologia mèdica. Actualment, investiga sobre el paper del gènere i les emocions en la pràctica mèdica amb persones intersexuals. Ha coordinat el Diagnóstico Participativo de las problemáticas que presentan las personas TLGBQI en salud sexual y reproductiva en el municipio de Madrid (Ajuntament de Madrid, 2017). Conjuntament amb l'Elisa Alegre-Agis, és coeditora dels dos llibres d'Autobiografies de la col·lecció d'Antropologia Mèdica (en procés de publicació). Entre els seus articles es troba:  «El espejo autoetnográfico». Registros corporales y construcción del saber en un estudio sobre la clínica intersexual (Publicacions URV, 2018), 'Genealogías trans(feministas)' amb l'Aitzole Araneta en Transfeminismos. Epistemes, fricciones y flujos (Txaleparta, 2012) o 'Derechos sanitarios desde el reconocimiento de la diversidad. Alternativas a la violencia de la patologización de las identidades trans' en El género desordenado (Egales, 2010).

samfergar1@gmail.com

Pujar

Franco, Lourdes Ph.D.

Doctora en Medicina per la Universitat de Lleida, Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili i actualment cursa el Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global (MIAMSg). La seva doble formació, així com la meva activitat professional dins del sistema sanitari públic català, li permet trobar-se entre la Medicina Social i l'Antropologia Mèdica. Des del 2010 forma part del GIPE/PTP de la Fundació Wassu-UAB, treballant sobre la Mutilació Genital Femenina. Professora convidada en l'assignatura d'Ecologia Humana de la Facultat de Medicina de la UdL.

lourdesfl76@gmail.com

Pujar

Goldberg, Alejandro M.Sc. Ph.D.

Alejandro és antropòleg social de la Universitat de Buenos Aires. Té un Màster en Antropologia Mèdica i un doctorat en Antropologia Social i Cultural especialitzat en Antropologia Mèdica i Salut Internacional, de la Universitat de Rovira i Virgili. La naturalesa de la feina realitzada ha estat l'antropologia social, cultural i mèdica, les migracions internacionals i els refugiats, des d'una perspectiva transnacional. Va realitzar investigacions etnogràfiques en molts països i contextos (Cuba, Espanya, Itàlia, Argentina, Bolívia, Brasil, Portugal), desenvolupant una producció científica excel·lent en matèria de migracions i salut internacionals. Ha estat professor a nivells de postgrau i postgrau a diverses universitats d'Europa i Amèrica Llatina. Ha publicat àmpliament sobre aquests temes i dissertat sobre papers en congressos. Actualment, és investigador independent de l'Institut de Ciències Antropològiques (CONICET-UBA).

alejandro.goldberg@gmail.com

Pujar

Jacques Aviñó, Constanza

Doctora en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en psicologia per la Universitat Central (Xile), màster en "Recerca Etnogràfica, Teoria Antropològica i Relacions Interculturals" per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i màster en "Salut Pública" per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És col·laboradora docent de la Universitat Oberta de Catalunya, UAB i UPF. Membre del grup de treball sobre determinants socials de la salut de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE), en la iniciativa d'immigració. Actualment, és investigadora de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol). La seves línies de treball són la salut sexual i reproductiva, migració, gènere i participació. Actualment lidera un projecte sobre l'impacte social a Llatinoamèrica i co-lidera el projecte d'impacte social a Espanya.

   

Pujar

Llort, Antoniu M.Sc. Ph.D

Antoniu Llort Suárez és Antropòleg i Treballador Social, Màster en Antropologia Mèdica i Doctor en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili (2016). Especialitzat en recerca etnogràfica, investigació qualitativa vinculada a processos participatius, estratègies d'advocacy, peer support i producció de documentals relacionats amb l'ús de substàncies psicoactives. Des de 2008 és coordinador de projectes de salut col·lectiva i reducció de danys i riscos al Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Reus. En l'actualitat també forma part de l'equip de recerca i intervenció social a Episteme i està vinculat a diferents moviments activistes a nivell local i internacional.

antoniullort@gmail.com

Pujar

Martínez Oró, David Pere M.Sc. Ph.D.

Doctor en Psicologia Social. Màster en Investigació en Ciències Socials. Llicenciat en Psicologia (UAB). Postgrau en investigació qualitativa (U. Amsterdam). Especialitzat en els corrents crítics de les Ciències Socials. Expert en metodologies d'investigació de fenòmens socials complexos. Coordinador de la «Unitat de Polítiques de Drogues» de la Universitat Autònoma de Barcelona. Responsable de recerca en «Episteme. Investigació i Intervenció social ». Professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya. Membre del MARC de la URV. Director de l'Observatori Etnogràfic de Drogues. Últim llibre publicat: «Del tabú la normalització. Família, comunicació i Prevenció» (2016).

david@dpmo.cat

Pujar

Muñoz, Araceli Ph.D.

És doctora en Antropologia Social per la Universitat Rovira i Virgili i llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. És professora lectora en la UFR Escola de Treball Social de la Universitat de Barcelona i investigadora de l'Observatori de l'Alimentació (ODELA) i de l'Equip de Recerca sobre alimentació en contextos vulnerables de la Universitat de Barcelona. Ha treballat principalment en tres línies de recerca: alimentació i contextos vulnerables; salut, risc i alimentació; i salut i infància. En l'actualitat participa en els següents projectes de recerca: "Repensant l'alimentació des d'una perspectiva global i no reduccionista de les necessitats"; "Comer importa: riesgos ambientales e incertidumbres alimentarias en personas mayores"; "Menores migrantes no acompañados en España. Situación actual, circuito de atención y modelo de intervención social y educativa para la inclusión"; "Recerca qualitativa del programa Primer la Llar"; i "Percepción del Riesgo de Contaminación por CTP a través de la Alimentación en Mujeres Embarazadas y Lactantes: Estudio MUMFOOD".

aracelimunoz67@ub.edu

Pujar

https://uerj.academia.edu/FranciscoOrtega https://scholar.google.com.br/citations?user=RatPGr0AAAAJ&hl=pt-BR https://www.researchgate.net/profile/Francisco_Ortega27

Pujar

Offenhenden, María M.Sc. Ph.D.

Doctora per la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Antropologia, orientació sociocultural, per la Universitat de Buenos Aires, Argentina (2007) i Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili,  (2012). Entre 2005 i 2010 vaig treballar en nombrosos projectes d'intervenció social dirigits a la població migrant resident a Itàlia. Àrees d'interès: Antropologia de les migracions, de gènere i de la salut.

maria.offenhenden@urv.cat 

Pujar

Oña Esteve, Genís M.Sc.

Màster en Farmacologia (Universitat Autònoma de Barcelona, 2018), Màster en Ciències del Sistema Nerviós (Universitat Rovira i Virgili, 2017) i Graduat en Psicologia (Universitat Rovira i Virgili, 2016). Ha col·laborat amb diversos assaigs clínics realitzats a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques i al Centre d'Investigació de Medicaments de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Les seves investigacions estan centrades en el potencial terapèutic de les substàncies psicoactives, així com la relació entre el seu consum i la salut global. Actualment desenvolupa la seva activitat professional dins l'àrea de recerca de la Fundació ICEERS.

genisona@iceers.org

Pujar

Paz Reverol, Carmen Laura M.Sc. Ph.D.

Carmen Laura Paz Reverol. Doctora en Antropología por la Universidad Rovira yVirgili(URV) Master en Antropología Médica y Salud Internacional (URV). Maestría en Antropología: Mención Antropología Social y Cultural (LUZ).Maestríaen Historia de Venezuela (LUZ). Licenciada en Educación, Mención Ciencias Sociales. Área Historia (LUZ). Profesora Titular a Dedicación Exclusiva de laUniversidad del Zulia (LUZ). Coordinadora del Programa Maestría en Antropología de la División de Estudios para Graduados de la Facultad Experimental de Ciencias de la Universidad del Zulia. Delegado Principal ante el CONDES por la FEC. Coordinadora de la Línea de Investigación: Significados sociales y cuidado de las enfermedades.

carmen.paz@fec.luz.edu.ve

Pujar

Serrano, Mercedes M.Sc.

Mercedes Serrano Miguel (Saragossa 1976) és Doctora en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili. Diplomada en Treball Social per la Universitat de Saragossa i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona. Màster en Assistents Socials Psiquiàtrics per la Universitat de Saragossa i Màster en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat com treballadora social en diferents serveis d'atenció i rehabilitació de la Xarxa Publica de Salut Mental de Catalunya. Actualment és professora lectora dins el Grau de Treball Social de la Universitat de Barcelona. Com a investigadora ha realitzat diferents estades a Brasil sent becada per la Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). També ha col·laborat amb l'equip de "Saúde mental, álcool i outras drogues" de la Secretaria Estadual de Saúde do RS treballant en el projecte "Guia de Gestão autònoma dóna Medicação" (Guia GAM).

mercedes.serrano@ub.edu

Pujar

Triuzzi, Serena Ph.D.

Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Sevilla (2017) Laurea Specialistica en Antropologia Cultural i Etnologia per la Universitat Bologna. Ha format part de un equip interdisciplinari especialitzat en recerca social, consultoria i assessoria tècnica a entitats públiques i privades feminista parir a casa? Dilemes i contradiccions en la relació entre feminisme i part a casa (2017). Interessada en aplicació de les perspectives feministes al camp de l'antropologia mèdica, els seus interessos giren principalment entorn de la conceptualització canviant de la salut Reproductiva i a la construcció històrica de l'atenció a l'embaràs i al part.

se.triuzzi@gmail.com

Pujar

Walther, Marc Dr.

Llicenciat en medicina per la Universitat de Berna/Suïssa (1981). Especialització en en psiquiatria i psicoteràpia (1994) i en en psiquiatria i psicoteràpia per a nens i adolescents (2002). Vaig treballar en diferents regions lingüístiques de Suïssa i em vaig orientar cada cop més cap a l'atenció de migrants i víctimes de guerra i tortura o altres lesions de drets humans, treballant a l'ONG "Appartenances" a Lausana/Suïssa i després de migrar Barcelona al 2005 a EXIL. Màster en "Medical Humanities" per la Universitat de Varese/Itàlia (2004). Aquesta experiència va reforçar el meu interés per l'antropologia mèdica, per la història de la medicina i la bioètica. M'he format en diferents formes de psicoteràpia que he practicat al servei públic i a la consulta privada, incloent-hi musicoteràpia i abordatges psico-corporals i altres. Treballo com a pèrit d'assegurances socials a Suïssa fins l'estiu 2021, moment que em vull jubilar i obrir-me cap nous projectes.

walther.marc@gmail.com

Pujar