Universitat Rovira i Virgili

Altres notícies

Notícies del MARC

Els efectes antiaddictius de la ibogaïna estan relacionats tant amb la seva farmacologia com amb els efectes subjectius induïts

Un nou estudi publicat a la revista científica Drug and Alcohol Review analitza com les percepcions psicològiques facilitades per la ibogaïna poden tenir un paper substancial en el procés terapèutic relatiu als trastorns per consum de substàncies (TCS).

Investigadors de l'International Center for Ethnobotanical Education, Research and Service (ICEERS) i del Medical Anthropology Research Center (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona), en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de São Paulo a Ribeirão Preto (Brasil ), van realitzar entrevistes a 13 participants amb TCS motivats pel seu autotractament amb ibogaïna.

"La ibogaïna s'utilitza cada cop més per al tractament dels trastorns per consum de substàncies", afirma José Carlos Bouso, investigador principal de l'estudi. «El que assenyala aquest estudi és que els efectes antiaddictius de la ibogaïna semblen estar relacionats no només amb la seva farmacologia complexa, sinó també amb l'experiència subjectiva que indueix. Sembla que els principals aspectes d'aquesta experiència estan relacionats amb els records autobiogràfics, les experiències transpersonals i les valuoses percepcions personals que ajuden els individus a enfrontar-se al seu TCS de manera més completa».

La ibogaïna és un alcaloide que es troba de forma natural en plantes com la Tabernanthe iboga, que s'ha utilitzat en la medicina tradicional i en llinatges espirituals de l'Àfrica Central, per exemple, el Bwiti. Des que Howard S. Lotsof va descobrir les propietats antiaddictives de la ibogaïna el 1962, s'ha utilitzat de manera experimental per tractar els TCS, sobretot els relacionats amb opiacis.

Els mecanismes d'acció a través dels quals la ibogaïna exerceix els seus efectes antiaddictius encara no són clars. Tot i això, és evident en aquest moment que la ibogaïna modula els TCS a través de múltiples objectius. Aquest estudi revela que els efectes psicològics i les experiències subjectives de la ibogaïna semblen tenir un paper central en els efectes antiaddictius.

«La ibogaïna pot proporcionar certes percepcions significatives, com ara mostrar a algú les raons que el van portar al seu trastorn per consum de substàncies. Això els pot ajudar a acceptar la seva pròpia mortalitat i oferir-los un immens alleujament i autoacceptació», afegeix el doctor Bouso.

L'administració d'altes dosis d'ibogaïna (comunament conegudes com a «dosi d'inundació»), que són molt visionàries, pot resultar necessària per aconseguir els beneficis del tractament inicial. Això també pot augmentar el risc d'efectes adversos. Per tant, cal investigar l'eficàcia i la seguretat. ICEERS està fent el primer assaig clínic que examina la seguretat de dosis baixes i repetides d'ibogaïna en el tractament de la dependència a la metadona. Alhora, a la Universitat de São Paulo està duent a terme el primer assaig clínic que examina la seguretat de dosis baixes i repetides d'ibogaïna en el tractament de la dependència a l'alcohol.

L'estudi ha estat publicat amb accés obert gràcies al conveni entre la Universitat Rovira i Virgili i l'editorial Wiley.

Més informació:

Dr. José Carlos Bouso

Director científic, ICEERS

jcbouso@iceers.org

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar