Universitat Rovira i Virgili

Altres notícies

Notícies del MARC

Investigació liderada per membres del MARC conclou que el cànnabis pot millorar la vida a la presó

L'ús de cànnabis dins de centres penitenciaris es fa servir principalment per motius terapèutics i permet reduir el consum de medicaments o altres drogues

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Centre d'Atenció i Seguiment a Drogodependències del Centre Penitenciari de Brians i ICEERS ha conclòs que el cànnabis millora la qualitat de vida dels presos i permet reduir-ne la medicació. La investigació s'ha fet amb la col·laboració dels interns de diverses presons de l'Estat així com amb persones amb experiència en l'ús de drogues i coneixements de la vida a les presons. Entre les raons que els reclusos van donar per consumir cànnabis hi ha la reducció de l'ús d'altres medicaments o drogues o la disminució de l'estrès o la tristesa i el fet de dormir millor.
"El consum de cànnabis per part dels presos busca pal·liar o esmorteir alguns dels efectes perjudicials sobre la salut que té la vida a la presó", indica l'estudi. Mitjançant anàlisis estadístiques es van avaluar diverses variables que poguessin predir la salut autopercebuda dels subjectes.


Els investigadors van trobar que l'única que funcionava com a predictora era el nombre de visites rebudes, fet que demostraria la importància del suport social i dels vincles afectius per mantenir una bona salut i qualitat de vida. A més, l'estudi argumenta la "necessitat urgent" de fer canvis en les polítiques penitenciàries, com la prohibició del paper de fumar a les presons de Catalunya, fet que forçaria els reclusos a fer servir mètodes de consum més perillosos. "El cànnabis és útil per gestionar les condicions estressants que implica la vida a la presó. La investigació aporta evidències sobre la pertinença que un programa de cànnabis medicinal s'estengui a les presons", ha destacat el doctor José Carlos Bouso, coordinador de l'estudi.

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar