Universitat Rovira i Virgili

Boero, Veónica, M.Sc.

Llicenciada en Psicologia (1999) per la Universitat de La Frontera de Chile, amb especialitat en Psicologia Clínica amb orientació analítica. Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica (2010) per la Universitat de Barcelona i en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la Universitat Rovira i Virgili (2012). Des de l'any 2015 inicia la seva tasca com a psicoterapeuta en l'Atenció psicològica integral (APSI) de Barcelona. Des de l'any 2013 realitza estudis de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​en temes d'infància i parentalitat en el món contemporani.

verinboero@gmail.com

Pujar

Carceller, Natàlia, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Antropologia Social, Llicenciada en Psicologia per la Universitat Jaume I, especialitzada en Drogodependències i en Teràpia Familiar Sistèmica (2007). Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la URV (2009). Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2011). Entre el 2009 i el 2013 treballà en nombrosos projectes d'intervenció social participativa en infants, adolescents i joves. Del 2010 al 2014 fou Coordinadora tècnica dels projectes de recerca: "Los malestares de los adolescentes. Estilos de vida, salud mental y estrategias profanas para afrontar la adversidad" (CSO2009-08432) i "The emotional distress of adolescents: lifestyles, mental health and lay strategies  used in managing adversity" (090730), IP: Àngel Martínez-Hernaez. Actualment és coordinadora tècnica del projecte: "Recuperació de la tradició i la memòria oral del poble saharawi", i membre de l'equip de recerca del projecte: "La vida medicada. Políticas sanitarias, consumo de antidepresivos y mundos vitales de los jóvenes catalanes" (CSO2012-33841) IP: Àngel Martínez-Hernaez. La seva tesi es centra en l' auto-gestió dels malestars emocionals dels adolescents i joves.

natalia.carceller@estudiants.urv.cat

Pujar

Ciannameo, Anna, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Ciència, Tecnologia i Humanitats per la Universitat de Bolonya i en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2014). Postdoctorat a la Universitat de Bolonya, Departament de Ciències Mèdiques i Quirúrgiques: anàlisi etnogràfica i d'epidemiologia social sobre la migració llatinoamericana a Italià i la gestió d'infeccions tropicals a partir d'una observació situada en un presidi hospitalari (2015). Investigadora des del 2007 en el Centre d'Estudis i Investigació en Salut Internacional i Intercultural (CSI) de la Universitat de Bolonya i en la relativa associació de promoció social (CSI-APS). Actualment treballa com a col·laboradora en el servei d'Investigació i Innovació de l'Autoritat Sanitària Local de Reggio Emilia (AUSL-RE, Italià).

annaciannameo@gmail.com

 

Pujar

Egbe Egbe, Manfred, M.Sc.; M.A.; Ph.D.

Doctor en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Sistemes de Salut Regionals Sostenibles per la Universitat de Deusto, Màster en Antropologia per la Universitat de Yaoundé I (Camerun) i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la Universitat Rovira i Virgili, i Llicenciat en Sociologia i Antropologia per la Universitat de Buea (Camerun). És membre de l'EASA (Associació Europea d'Antropòlegs Socials) i ha realitzat diverses activitats orientades a la recerca: disseny de projectes, anàlisi estadística, avaluació de projectes de desenvolupament internacional, taller i organització de congressos. Va treballar en diversos entorns com a coordinador del projecte Nascent Solutions International sobre "Millora de la seguretat alimentària entre els refugiats de la República Àfrica Central a la regió oriental de Camerun".

manfred.egbe@urv.cat

   

Pujar

Franco, Lourdes, Ph.D.

Doctora en Medicina per la Universitat de Lleida, Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili i actualment cursa el Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global (MIAMSg). La seva doble formació, així com la meva activitat professional dins del sistema sanitari públic català, li permet trobar-se entre la Medicina Social i l'Antropologia Mèdica. Des del 2010 forma part del GIPE/PTP de la Fundació Wassu-UAB, treballant sobre la Mutilació Genital Femenina. Professora convidada en l'assignatura d'Ecologia Humana de la Facultat de Medicina de la UdL.

lourdesfl76@gmail.com

Pujar

Goldberg, Alejandro, M.Sc.; Ph.D.

Doctor i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la Universitat Rovira i Virgili. Investigador Adjunt del Consell Nacional d'Investigacions Científiques i Tècniques de la República Argentina (CONICET) des de 2007, a l'Institut de Ciències Antropològiques, secció Antropologia Social, Facultat de Filosofia i Lletres, Universitat de Buenos Aires. Professor del seminari "Antropologia i Migracions Internacionals", (FFyL¬UBA). Director del "Grup d'Investigació i Intervenció Sociocultural amb Població Immigrant". Posdoctorat a la Universitat Catòlica de Sants, programa d'Posgraduaçao en Saúde Coletiva. Investigador col·laborador extern dels següents grups de recerca: "Assistência à Saúde Mental da Baixada Santista" (CNPq); "Processos migratórios e saúde: perspectivas interdisciplinares", (CNPq); Grupo de Investigación en Antropología Social (URV), desde 2005 en adelante; Grupo de Estudios y de Reflexión sobre África (GERÁFRICA).

Pujar

Martínez Oró, David Pere, M.Sc.; Ph.D.

Doctor en Psicologia Social. Màster en Investigació en Ciències Socials. Llicenciat en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Postgrau en investigació qualitativa per la Universitat d'Amsterdam. Especialitzat en les corrents crítiques de les Ciències Socials. Expert en metodologies de investigació de fenòmens socials complexs. En l'aactualitat és coordinador de «l'Unitat de Polítiques de Drogas» de l'Universidad Autònoma de Barcelona. Responsable de investigació a «Episteme. Investigación e Intervención social». Professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya. Antropòleg al Medical Anthropology Research Center de la Universitat Rovira i Virgili. Director del Observatori Etnogràfic de Drogues. Figura com expert en diferents rosters d'empreses que presten serveis de consultoria a l'Unió Europea. Membro del Institut català d'Antropologia i de la European Society for Social Drug Research.

david@dpmo.cat

 

Pujar

Masana, Lina, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Antropologia (2013, URV, Cum Laude, menció Doctorat Europeu i Premi Extraordinari de Doctorat), Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (MSc 2008, URV Premi Extraordinari de Màster) i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (BA 2002, UB). Àmplia experiència en recerca etnogràfica, investigació qualitativa i anàlisi de les narratives, especialment en temàtiques relacionades amb la salut i la malaltia des de la perspectiva social i cultural en temes com: cronicitat, dependència, polítiques públiques, final de la vida, ètica i bioètica, entre d'altres. La seva tesi estudia l'experiència i la gestió de les malalties o malestars crònics en adults, essent l'únic estudi etnogràfic sobre cronicitat al país en aquest àmbit fins al moment (Masana, 2013). Ha participat en diversos congressos internacionals d'antropologia mèdica, ha realitzat seminaris i conferències a universitats i centres de recerca de l'Estat Espanyol, Holanda i Regne Unit, on ha estat investigadora visitant. Compte amb diverses publicacions sobre la seva recerca tant en anglès com en castellà.

lina.masana@gmail.com

Pujar

Muñoz, Araceli, Ph.D.

Llicenciada en Antropologia per la Universitat de Barcelona i en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, i Doctora en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat principalment en tres línies de recerca: 1) Salut i infància -camp on ha desenvolupat la seva tesi doctoral i on ha participat en diferents projectes com el "III Informe sobre l'Estat de la Infància i les Famílies" i "Infància en Xifres Espanya" (Institut d'Infància i Món Urbà)-. 2) Salut, risc i contaminació interna -és membre del grup de recerca "Cossos tòxics: salut, alimentació i medi ambient" de l'Observatori d'Alimentació (ODELA) de la Universitat de Barcelona, on ha participat en el projecte "Cuerpos tóxicos: etnoepidemiología sociocultural de la contaminación interna por Compuestos Tóxicos Persistentes" i actualment en el de "Confianza y responsabilidad en el consumo alimentario de las mujeres embarazadas y lactantes en España: narrativas y etnografías sobre los riesgos dela contaminación interna por CTP". 3) Eines de suport a la recerca qualitativa en antropologia -impartint cursos en la Universitat de Barcelona i en la Universidad Tecnológica de Pereira-.

Pujar

Offenhenden, María, M.Sc.; Ph.D.

Doctora per la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Antropologia, orientació sociocultural, per la Universitat de Buenos Aires, Argentina (2007) i Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili,  (2012). Entre 2005 i 2010 vaig treballar en nombrosos projectes d'intervenció social dirigits a la població migrant resident a Itàlia. Àrees d'interès: Antropologia de les migracions, de gènere i de la salut.

maria.offenhenden@urv.cat 

Pujar

Riccò, Isabella, Ph.D.

Llicenciada en Antropologia Cultural i Etnologia per la Universitat Alma Mater Studiorum de Bolonya (2011). Després de passar per la Universidad Complutense de Madrid (2008-2009), va guanyar una beca per a aprofundir la seva tesi de llicenciatura a l'estranger. L'any 2013 va ser becària del projecte de recerca "Los malestares de los adolescentes. Estilos de vida, salud mental y estrategias profanas para afrontar la adversidad", dirigit pel Dr. Àngel Martínez. Participa com a investigadora al projecte "De la propaganda sanitaria a la educación para la salud: ideología, discursos y saberes en la España de Franco (1939-1975)", dirigit pel Dr. Enrique Perdiguero. Recentment ha fet una estada l'Institute of Social and Cultural Anthropology de la Oxford University.

isabella-ricco@libero.it

Pujar

Serrano, Mercedes, M.Sc.

Mercedes Serrano Miguel és Diplomada en Treball Social per la Universitat de Zaragoza i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona. Màster en Assistents Socials Psiquiàtrics per la Universitat de Zaragoza i Màster en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat com a  treballadora social a diferents Serveis d' Atenció i Rehabilitació de la Xarxa Publica de Salut Mental de Catalunya. Actualment treballa com a professora dins del Grau de Treball Social en la Universitat de Barcelona. Com a investigadora ha fet diferents estades al Brasil com  a becaria de la Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). També ha col·laborat amb l'equip de "Saúde mental, álcool e outras drogas" de la Secretaria Estadual de Saúde do RS treballant al projecte "Guia de Gestão Autônoma da Medicação" (Guía GAM). En aquests moments desenvolupa la seva tesi doctoral dins de l'àmbit de la Salut Mental Colectiva fent treball de camp a Porto Alegre i Barcelona

mercedes.serrano@ub.edu

Pujar

Ventura, Laia, M.Sc.; Ph.D.

Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (2006) i en Psicologia (2002) per la UB. Màster en Antropologia Mèdica per la URV (2010), amb premi extraordinari de final d'estudis. Des de l'any 2004 ha participat en diferents projectes d'investigació i intervenció en salut, entre els que destaquen el projecte europeu COHEMI del 7è Programa Marc de la Unió Europea i La emergencia de las sociedades obesogénicas o la obesidad como problema social, del Ministeri de Ciència i Innovació. Ha realitzat investigació en el camp de la salut sexual i reproductiva a Guatemala (tesi de màster) i ha participat en el projecte "Diagnóstico participativo enfocado a la promoción de la salud en la Comunidad 31 de mayo" al mateix país. També ha treballat amb persones migrades menors d'edat, al Museo Nacional de Antropología de Madrid, i en diferents projectes d'intervenció psico-social i formació en l'àmbit de la prevenció de la violència de gènere, salut afectivo-sexual i resolució de conflictes.

laia.ventura@urv.cat