Universitat Rovira i Virgili

La docència en Antropologia Mèdica a la URV

El desenvolupament de l'Antropologia mèdica a Espanya, està vinculat directament a Tarragona, des de 1981. A les Dependències universitàries de Tarragona de la Universitat de Barcelona es va impartir el primer curs d'Antropologia de la Medicina a l'Estat (1981), el primer a una Escola Universitària d'Infermeria (1984), aleshores depenent de l'ICS. Han tingut continuïtat fins avui.  Encara com a Universitat de Barcelona, entre 1986 i 1994, els antropòlegs mèdics de Tarragona varen co-organitzar el programa interdepartamental a "Ciències Socials i Salut" de la Universitat de Barcelona (1988-1999). Ja com a Universitat Rovira i Virgili (URV), el Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social va organitzar tres edicions d'un títol propi Màster d'Antropologia de la Medicina (1994-2000) i des de 1996 el Doctorat en Antropologia de la Medicina, del qual la cinquena i última edició correspon al Bienni 2005-2007, i que va rebre la menció d'excel·lència del MECD durant totes les seves edicions.

El 2005 el DAFITS va desenvolupar un Master Oficial en Antropologia mèdica i Salut Internacional (MAMSI) i una línia de recerca específica en Antropología mèdica i salut Internacional al nou Doctorat d'Antropologia. El 2013 ha estat sustituit pel nou  programa de Doctorat d'Antropología i Comunicació i el 2014 la  reforma del MAMSI ha donat lloc al nou Màster Interuniversitari en Antropología Médica i Salut Global.

L'oferta formativa en antropología mèdica de la URV és l'única al Sud d'Europa que inclou formació obligatòria en antropologia mèdica en els diferents nivells formatius: en la Llicenciatura de Antropologia Social i Cultural (1993-2014), primer amb 18 ECTS combinats en tres assignatures, en Màster (des de 2005) i en Doctorat des de 1998. El  Grau d'Antropología i Evolució Humana inclou l'antropologia médica com opció obligatòria. També en el Grau d'Infermeria hi ha una presència de continguts obligatoris molt significativa d'antropologia i de sociologia mèdica.

En totes aquestes formacions han participat més de cinquanta professors d'altres universitats de l'Estat, d'Europa i América. Alguns en més d'una edició, per la nostra voluntat d'alentar relacions en xarxa a escala estatal, europea o internacional i com un tret d'identitat.

El fruit ha estat que la inmensa majoría d'antropòlegs/es médics espanyols o s'han format a la URV, o han estat professors tant a les formacions d'Antropologia com d'Infermeria o han participat en els tribunals de Tesis defensades a Tarragona. Alguns PDI de Tarragona han dirigit tesis sobre el tema en altres universitats de l'Estat.

Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global


Altres estudis vinculats al MARC

Diploma de Postgrau en Salut Mental Col·lectiva

Doctorat d'Antropologia i Comunicació


Altres estudis del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social

Màster interuniversitari en Joventut i Societat

Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social