Universitat Rovira i Virgili

Membres del MARC de la Universitat Rovira i Virgili

Alegre Agís, Elisa, B.Sc; M.Sc.

Estudiant del Doctorat d'Antropologia y Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (2012) i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2014) per la URV i Treballadora Social per la Universitat de València (2009). Des de l'any 2013 treballa com a investigadora en projectes d'investigació sobre salut, salut mental i joventut per a entitats com l'Institut Borja de Bioètica i el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. Actualment desenvolupa la seva tesi doctoral sobre trastorns mentals severs i cura a l'espai domèstic. Ha estat com a estudiant becària per Santander Iberoamérica en el Instituto de Ciencias Antropológicas de la Universidad de Buenos Aires (2015). 

elisa.alegre@estudiants.urv.cat​

    

Pujar

Anleu Hernández, Claudia María, Ph.D.

És doctora en migracions i mediació social per la Universitat Rovira i Virgili (2015). Té un Màster en Psicologia Social i Violència Política per la Universidad San Carlos de Guatemala (USAC) i un Màster en Migracions i Mediació Social per la URV. Llicenciada en Treball Social per la Universidad Rafael Landívar (Guatemala). A finals de la dècada dels 90 i principis del 2000, va impartir classes de treball social a la Universidad Rafael Landívar (Guatemala) durant quatre anys. També, va ser professora invitada al Màster de Psicologia Social i Violència política de l'Escuela de Psicología de la USAC, a Guatemala.

claudiamaria.anleu@urv.cat       

Pujar

Allué Martínez, Marta, M.Sc.; Ph.D.

És Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona (1979), Master en Antropologia de la Medicina a la Universitat Rovira i Virgili (1994-96), i Doctora en Antropologia Social y Cultural (URV, 2001). Membre de l'Associació Dret a Morir Dignament, DMD-Catalunya i de KREAMICS, Associació d'afectats per cremades de Catalunya. Autora de llibre, entre altres, como Amores lejanos. Historias de parejas transnacionales amb Jordi Roca (2016), Perder la Piel (1996), El paciente inquieto. Los servicios de atención médica y la ciutadania (2013) i La piel curtida (2008).

Pujar

Araüna i Baró, Nuria, M.Sc., Ph.D

Núria Araüna és doctora en Comunicació per la Universitat Rovira i Virgili, màster en Documental Creatiu i membre del grup de recerca Asteric. Ha participat a projectes d'investigació dedicats a l'estudi de les identitats culturals en les representacions audiovisuals i, particularment, el gènere i les relacions sexuals i afectives. També s'especialitza en públics adolescents respecte l'ús dels mitjans digitals. Actualment participa en un projecte I+D (Memorias en segundo grado: posmemoria de la Guerra Civil, el Franquismo y la Transición Democrática en la sociedad española contemporánea) i dirigeix un LINE sobre Jocs. És la representant dels joves investigadors europeus (YECREA) en la secció de Gènere i Comunicació d'ECREA (Europan Communication Research and Education Association).

 nuria.arauna@urv.cat

Pujar

Apud Peláez, Ismael Eduardo M.Sc.

És estudiant de doctorat en Antropologia i Comunicació a la Universitat Rovira i Virgili, Màster en Metodologia d'Investigació Científica per la Universidad Nacional de Lanús (Argentina) i Llicenciat en Psicologia i en Antropologia Social, ambdues per la Universidad de la república (Uruguai). Investigador al Sistema Nacional de Investigadors de la Agencia Nacional de Investigación e Innovación (Uruguay). Les seves àrees d'interès en recerca són la salut mental, addiccions, religió i pràctiques espirituals.

ismael.apud@gmail.com

 

Pujar

Barceló Prats, Josep, Ph.D.

Diplomat en Podologia per la Universitat de Barcelona (2002) i en Infermeria per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2006). Llicenciat en Antropologia Social i Cultural (2008) i Doctor en Antropologia per la URV (2014), és professor i investigador al Departament d'Infermeria a la mateixa Universitat des de l'any 2009. Centra els seus estudis en la història de les institucions assistencials a Catalunya a través de l'anàlisi dels seus significats. L'any 2014 va ser guardonat amb el XLV Premi d'Història de la Medicina atorgat per la Fundació Uriach 1838 pel treball titulat El proceso de fusión en la ciudad de Tarragona (1464); i l'any 2015 va ser el guanyador del Premi Tarragonès Beca d'Investigació Lucius Licinius Sura del Consell Comarcal del Tarragonès per la publicació del llibre Poder local, govern i assistència pública: l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona. És membre del Grup de Recerca en Infermeria Avançada (SGR1030) de la URV.

josep.barcelo@urv.cat

  

Pujar

Bekele, Deborah, M.Sc.

Dèborah és Antropòloga (Diplomat) i Epidemiòloga (Màster) amb 10 anys d'experiència en projectes de recerca transnacionals i internacionals que involucren enfoques i anàlisis qualitatius i quantitatius. El seu treball i experiència professionals li han permès aplicar diferents enfoques, critiques i interpretacions que ajuden a millorar el valor i l'aplicabilitat dels resultats de la investigació a la població de mostra rellevant, així com a la gran població mundial. Ha treballat com a analista sènior de projectes a Àfrica centrats en la inclusió financera de la població marginada. Deborah troba un gran plaer en la interacció amb professionals de diverses experiències i enfocaments acadèmics i filosòfics, i busca sempre involucrar diferents perspectives en el diàleg de recerca. El seu doctorat està centrat en la masculinitat i el càncer de pròstata i testicles.

deborah.bekele@estudiants.urv.cat

Pujar

Brigidi, Serena, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Antropologia de la medicina (URV, 2009), amb una tesi sobre migració i salut mental que va rebre la menció honorífica del Premi d'investigació cultural Marqués de Lozoya (2010). Llicenciada en Pedagogia (Università degli Studi di Genova, Itàlia, 2001). És professora i investigadora al Departament de Ciències Socials i Benestar de la Universitat de Vic i professora col·laboradora a l'Escola d'Infermeria Sant Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona. Cofundadora del grup de recerca MATER: Observatori de les maternitats i paternitats contemporanis.

serena.brigidi@urv.cat

   

Pujar

Casadó i Marín, Lina, M.Sc.; Ph.D.

Lina Casadó és Antropòloga i Infermera, Màster en Antropologia Mèdica i Doctora en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili. Des de l'any 2003 ha participat en diferents projectes sobre salut, alimentació i cos. Ha estat professora visitant en el Departament d'Antropologia de la Universitat de Durham al Regne Unit i investigadora visitant a The Amsterdam School for Social Science Research (ASSR) de la Universiteit van Amsterdam. Actualment es professora en el Departament d'Infermeria de la URV. 

linacristina.casado@urv.cat

 

Pujar

Cela Bertran, Xavi, B.Sc; M.A.

Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAB (2008) i Màster en Antropologia i Etnografia a la UB (2012). Actualment es troba en la fase final de la realització del seu doctorat sobre masculinitats, joventut i patiment mental dins del programa en Antropologia i Comunicació de la URV. Va realitzar una estada de recerca al Instituto de investigaciones Gino Germani (UBA, Argentina). És professor col·laborador i tutor del Postgrau de la UOC-URV en Salud mental colectiva: dispositivos y herramientas para la elaboración de procesos participativos en salud mental. Ha participat i participa en diferents projectes d'investigació en el camp del patiment mental i la prevenció de violències masclistes amb joves. És coordinador d'àrea i cooperativista de la Cooperativa Candela Acció Comunitària i Feminista SCCL (www.candela.cat) des de 2011 i participa com a educador i coordinador de projectes en el camp de la salut mental juvenil amb la Cooperativa Aixec SCCL (www.aixec. cat).

xcela@uoc.edu

Pujar

Chirinos Medina, Carlos, M.Sc,

Antropòleg social, llicenciat a la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú (2010), i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2015) i estudiant de doctorat en Antropologia i Comunicació per la URV. Des del 2008 participa en estudis al camp de les polítiques socials en educació i salut en contextos de desigualtat social, així com estudis locals referents a les relacions familiars i la cura infantil en zones rurals dels Andes i la selva peruana. La seva tesi doctoral es centra en homes cuidadors grans en contextos de malaltia i discapacitat durant el matrimoni a Espanya. Una altra línia d'interès són els estudis d'alimentació i els seus processos d'aculturació.

carlosalonso.chirinos@estudiants.urv.cat

   

Pujar

Cirera Serrallonga, Eva

Fisioterapeuta de la Unitat d'Estimulació Neurològica (UEN). Interlocutora del Grup d'Interès d'Osona i el Ripollès del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Membre del Grup de Teràpia Aquàtica del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i coordinadora de la Comissió de Neurologia del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.  Doctorand en Antropologia i Comunicació per la URV. Postgrau en Neurologia, formada en Basale Stimulation®, Affolter, concepte Halliwick, Embenats Neuromusculars, Kinaesthetics i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la URV.

eva.cirera@uen.cat

Pujar

Comas d'Argemir, Dolors, Ph.D.

Doctora per la Universitat de Barcelona (1978). Estades post-doctorals a l'École des Hautes Études en Sciences Socials i al Laboratoire d'Antropologie Social, París (1984), i al Goldsmiths College, Londres (1991). Ha participat i ha estat investigadora principal en diversos projectes de recerca, finançats per organismes públics i privats. Recentment, ha impartit un curs de doctorat a la Universidad de Buenos Aires, ha estat visiting scholar al Goldsmiths College i al Birkbeck College (Londres). Ha participat en l'activitat política entre 1995 i 2012 com a regidora de l'Ajuntament de Tarragona, Diputada del Parlament de Catalunya i consellera del Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Actualment, presideix la Fundació Nous Horitzons.

dolors.comasdargemir@urv.cat

       

Pujar

Comelles Esteban, Josep Maria, M.Sc.; Ph.D.

Josep és professor d'antropologia a Tarragona des de 1977. És un dels fundadors de l'Escola de Tarragona. Professor emèrit des de 2015, és doctor en Antropologia (EHESS, París) i doctor en Medicina (UB). Llicenciat en Filosofia i Lletres (Psicologia, UB) i especialista en Psiquiatria. Ha estat professor convidat a les universitats de París X (Nanterre), Lumière Lyon 2, Amsterdam, Perugia, Buenos Aires i al CIESAS (México DF). Els seus camps d'especialitat són l'antropologia mèdica i la història de la ciència (antropologia, medicina i psiquiatria), amb un raconet reservat per la Romeria del Rocio a Andalusia. A la URV, va ser el fundador del Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2014), del doctorat en Antropologia Mèdica (1994-2000) i del MARC.

josepmaria.comelles@urv.cat

 

Pujar

Correa-Urquiza Vidal Freyre, Martín, M.Sc.; Ph.D.

Doctor en Antropologia Mèdica per la URV (2010). Llicenciat en Ciències de la Comunicació (Universidad de Buenos Aires, 1997), Màster en Opinió Pública (FLACSO, 1998), Màster en Antropologia Social i Cultural (UAB, 2005). Professor associat a la URV, codirector i coordinador del Postgrau en Salut Mental Col·lectiva (FURV-FCCSM) i consultor a la UOC. Ha realitzat treballs de recerca en el camp de la salut, la salut mental i la comunicació comunitària. És fundador i coordinador general de l'Associació sociocultural Ràdio Nikosia. A més de pertànyer al Grup de Recerca en Antropologia Social (URV), és coordinador del Grup de Recerca en Antropologia de la Bogeria, de l'Institut Català d'Antropologia.

martin.correaurquizav@urv.cat

 

Pujar

Cuadrada, Coral, M.Sc.; Ph.D.

Coral és professora d'Historiografia, Arxivística, Història Medieval i Història de les Dones a la URV i del Màster Interuniversitari d'Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania, del qual és coordinadora. Fou cofundadora el 1989 del grup multidisciplinar de recerca GRÊC (gènere, raça, ètnia i classe) de dita Universitat, del qual ha estat coordinadora del 2004 al 2009. És investigadora-fundadora del MARC, i del grup de recerca Magenta. És investigadora principal del grup de recerca Per amor a la ciutat. Estudis Feministes i investigadora principal de projectes d'I+D+I. Forma part de la Comissió de Plans d'Igualtat de la URV. Ha estat coautora de la pàgina web del GRÈC. Ha publicat nombrosos articles i varis llibres de temàtica de gènere i feminisme, i d'història de la medicina.

coral.cuadrada@urv.cat

 

Pujar

Deusdad, Blanca, M.Sc.; Ph.D. 

Doctora en Sociologia (UB, 2002). Llicenciada en Geografia i Història, especialitat en antropologia cultural (UB, 1989). Becària post-doctoral Fulbright a les Univ. de Boston i Harvard (2003). Guanyadora del XII Premi Batec per a la Recerca i Innovació Educativa, amb l'obra Immigrants a les escoles (2009). Professora a la URV des de 2009. Editora del Special Issue Journal of Social Service Research (2016) sobre envelliment i crisi econòmica. Coordinadora del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global, des de 2016. Ha participat en el projecte COST Action IS1102 Social services, welfare state and places (2011-2016). Investigadora al projecte COST Action IS1402 Ageism, a multi-national interdisciplinary perspective. És membre de la Càtedra d'Habitatge i de la Càtedra UNESCO del Diàleg Intercultural Mediterrani, de la URV.

blanca.deusdad@urv.cat

   

Pujar

DiGiacomo, Susan, M.A.; Ph.D.

Doctora en Antropologia per la Universitat de Massachusetts, EEUU (1985). Es va formar en antropologia mèdica gràcies a un postdoc al Department of Social Medicine and Global Health de la Facultat de Medicina de la Harvard University. S'especialitza en estudis culturals de la biomedicina, concretament la vivència i supervivència del càncer, narratives de malaltia i autoetnografia, i més recentment, el malestar i salut mental dels adolescents. La seva activitat de recerca destaca per la realització de treballs de camp etnogràfics, tant a Catalunya com als Estats Units.

susanm.digiacomo@urv.cat

  

Pujar

Farré Coma, Jordi, M.Sc.; Ph.D. 

Jordi Farré és professor agregat dels Estudis de Comunicació de la URV. Els seus interessos de recerca se centren en l'estudi dels processos i les pràctiques de la comunicació de risc, amb especial èmfasi en la confiança, la governança del risc i la percepció del risc com un tot comunicatiu. És autor de diversos llibres i articles, entre els quals 'Teoría de la comunicación de riesgo' en coautoria amb Juan Luis Gonzalo. Ha estat investigador principal de dos projectes consecutius finançats pel Ministeri de Ciència i Tecnologia (SEJ2004-00892 ) i ( SEJ2007 63095) i ha participat en un projecte del 7è Programa Marc de la UE (KBBE-2009-3-245124. Benefit / risk perception and communication in the food chain). És director del Grup de Recerca en Comunicació ASTERISC.

jordi.farre@urv.cat

  

Pujar

Gonzalo Iglesia, Juan Luis, Ph.D.

Juan Luis Gonzalo és professor lector del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV. La seva tesi doctoral se centra en la comunicació de risc i és autor de diversos llibres i articles,  entre els quals 'Teoría de la comunicación de riesgo' en coautoria amb Jordi Farré. És membre del Grup de Recerca en Comunicació ASTERISC.

juanluis.gonzalo@urv.cat

 

Pujar

Gracia Arnaiz, Mabel,M.Sc.; Ph.D. 

Doctora en Geografia i Història, Programa Antropologia Urbana (UB, 1994). Acreditada com a catedràtica d'universitat per l'ANECA (2013). Investigadora del Medical Anthropology Research Center (MARC), URV. Ha estat investigadora i professora visitant, entre altres, al Centre Edgar Morin (CNRS, París), Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS, Mèxic); i Visiting Fellow a la Durham University (UK) i al Food Studies Center de la SOAS, University of London (UK). Ha coordinat diversos projectes I+D i ha fet treball de camp a Espanya i Mèxic sobre el que es ve denominant la "modernitat alimentària". Ha assumit diferents càrrecs de gestió acadèmica a la URV i actualment és directora del Departament.

mabel.gracia@urv.cat 

   

Pujar

Guix, Joan, Ph.D.

Professor At Honorem del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV i membre investigador de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (Salut i Medi Ambient). Doctor en Medicina (URV-2004), Metge especialista en Cirurgia General i Digestiva (MIR-1981) i Metge especialista en Medicina Preventiva y Salut Pública (2003). Màster en Salut Pública (UB-1991). Ha exercit càrrecs com a metge assistencial, de gestió a diversos nivells, i d'alta responsabilitat en el terreny de la Salut Pública. Ha sigut professor associat del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV fins al 2016 i Epidemiologia del MAMSI des de 2006 fins al 2015. Actualment, és Secretari de Salut Pública del Departament de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya, que compatibilitza amb la seva labor docent com a professor visitant del Màster de Salut Pública de la UPF, i del Màster de Polítiques Públiques i Socials de la Universidad Pompeu Fabra-Johns Hopkins University.

joan.guix@gencat.cat

Pujar

Lozano Monterrubio, Natalia, M.Sc., Ph.D

Natàlia Lozano Monterrubio és doctora en Comunicació amb menció internacional per la Universitat Rovira i Virgili (2015). Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (URV 2008), Màster en Relacions Públiques Internacionals (Universitat de Cardiff 2010) i Màster en Formació del Professorat de Secundària (URV 2016). Les seves investigacions es centren en les relacions públiques en línia, la comunicació alimentària, les marques turístiques i la gamificació. Ha participat en el projecte FoodRisC finançat per la Unió Europea sobre seguretat alimentària, EYTO concedit per l'Agència Executiva de Salut i Consumidors sobre la promoció d'estils de vida saludables entre adolescents, COMTUR sobre la influència dels mitjans socials en la presa de decisions turístiques del MICINN i el projecte pont Aula de Jocs concedit per l'ICE-URV per introduir els jocs de taula en centres educatius com a eines per a l'ensenyament d'habilitats transversals.

natalia.lozano@urv.cat

  

Pujar

Martínez Hernáez, Àngel, M.Sc.; Ph.D.

Doctor en Antropologia Cultural (UB, 1994). Acreditat com a catedràtic d'universitat per l'ANECA (2012). Ha assumit diferents càrrecs acadèmics a la URV i ha estat el director del Departament de 2012 a 2016. Ha estat professor o professor/investigador visitant, entre altres, a la UB, la University of California at Berkeley, la Universidad Nacional Autónoma de México, la Universitá degli Studi di Perugia i a vàries universitats de Brasil. Assessor, expert i/o avaluador de diferents organismes públics, entre els que destaquen la World Health Organization-Regional Office for Europe i el VI Programa Marc de la UE. Ha publicat més de 100 articles i capítols de llibre, així com diferents llibres. 

angel.martinez@urv.cat​

    
 

Pujar

Martorell Poveda, Maria Antònia, M.Sc.; Ph.D.

Mª Antonia Martorell Poveda (Tarragona, 1965). Infermera i Antropòloga. Doctora en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili (2009). Professora Titular d'Universitat del Departament d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Coordinadora per la URV de la Xarxa Iberoamericana d'Infermeria (RIE). Representant al MARC pel Departament d'Infermeria. Ha estat investigadora i professora visitant en el Centre d'Investigacions i Estudis Superiors en Antropologia Social (CIESAS, Ciutat de Mèxic), Departament d'Antropologia de la Universitat Autònoma de l'Estat de Morelos (Cuernavaca, Mèxic), i a l'Institut de Saúde Coletiva, Universidade federal da Bahia (Salvador, Bahia, Brasil). La seva línia de treball principal es desenvolupa entorn de l'estudi sociocultural de la demència, amb especial èmfasi en la malaltia d'Alzheimer. Sobre aquest tema, té publicat el llibre: Recuerdos del corazón: vivencias, prácticas y representaciones sociales de familiares cuidadores de personas con alzhéimer. Editorial Grupo 5, 2015. 

mariaantonia.martorell@urv.cat

    

Pujar

Moragas Fernández, Carlota, M.Sc., Ph.D.

Doctora Internacional en Antropologia i Comunicació i Managing Editor de la Catalan Journal of Communication and Cultural Studies. Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i en Periodisme per la Universitat Rovira i Virgili i Màster en Comunicació Estratègica a la Societat del Risc per la mateixa institució. Ha participat en el projecte d'I+D (Excelencia) 'El papel de la metáfora en la definición y percepción social de temas conflictivos. Instituciones, medios decomunicación y ciudadanos' i el projecte EYTO (European Youth Tackling Obesity) finançat per l'Executive Agency for Health and Consumers. La seva recerca se centra en els procesos de construcció dels discursos polítics i es fixa especialment en el paper que hi juga la metàfora conceptual i en com la interacció facilitada per l'entorn 2.0 ha canviat les dinàmiques d'actuació dels partits polítics respecte la ciutadania en l'esfera pública.

carlotamaria.moragas@urv.cat

 

Pujar

Morales, Nicolas, M.D.; M.Sc.

És metge per la Universidad de Santiago (Xile) i Master en Antropologia social pel Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS), de Ciutat de Mèxic. Actualment és doctorand en Antropologia i Comunicació a la Universitat Rovira i Virgili, amb una recerca titulada "Cap a una antropologia política de la salut mental. De l'asil a l'activisme a l'Àrea Sud de Santiago, Xile (1968-2018)". Ha desenvolupat projectes de recerca qualitativa vinculats a la salut mental indígena (Tarapacá, Xile), les violències quotidianes contra nens i nenes en zones urbanes (Iztapalapa, Ciutat de Mèxic) i els efectes en la subjectivitat dels familiars de Detinguts Desapareguts a partir del procés d'identificació genètica de restes òssies i vestigis culturals (Paine, Xile).

nicolasmoraless@gmail.com 

 

Pujar

Moreras Palenzuela, Jordi, M.Sc.; Ph.D.

Professor associat i investigador ordinari al Departament. Coordinador adjunt del grup de recerca GRIAFITS-URV. Doctor en Antropologia per la URV (2009) i Màster en Estudis Euro-Àrabs (Univ. de Girona, 1993). Entre 1995 i 2001 fou coordinador de l'àrea de migracions de la Fundació Cidob i, entre 2002 i 2003, responsable d'estudis de la Secretaria d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat vuit monografies i uns 120 articles a revistes com The Muslim WorldRevista d'Etnologia de CatalunyaArxiu d'Etnografia de CatalunyaAfers InternacionalsMigracionesRevue Européenne des Migrations Internationales, entre altres.

jordi.moreras@urv.cat 

  

Pujar

Muela, Joan, M.Sc.; Ph.D.

MSc en Antropologia Mèdica per la Brunel University (Londres) i Doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va iniciar la seva investigació en antropologia mèdica en el camp de la salut internacional a Tanzània, amb un estudi sobre processos assistencials i vulnerabilitat social per la malària infantil. En l'actualitat participa en diferents projectes d'investigació, cursos, tallers i consultories amb PASS-International, una organització sense ànim de lucre dedicada a la investigació socioantropològica en projectes de salut internacional, de la qual és membre fundador i investigador. És membre del Medical Anthropology Research Center, MARC (URV).

juan.muela@urv.cat

 

Pujar

Pastor Gosalbez, María  Inmaculada, Ph.D. 

Professora titular de Sociologia de la Universitat Rovira i Virgili i directora de l'Observatori de la Igualtat d'aquesta universitat des de 2007. Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona va rebre el premi a Tesis Doctorals del Consell Econòmic i Social d'Espanya en 2006 per la seva tesi "La gestió privada en l'Administració Pública? El cas dels serveis sanitaris hospitalaris de Catalunya". En aquests moments dirigeix G-NET, Equality training network: EU contributions to gender mainstreaming and citizenship de Erasmus + Programme. Ha participat en diversos congressos nacional i internacionals amb un centenar de ponències i comunicacions. És avaluadora de diferents revistes científiques i ha participat en diversos congressos nacionals i internacionals amb un centenar de ponències i comunicacions. Ha publicat més de 70 contribucions entre articles en revistes, llibres i capítols de llibres. Forma part de l'Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere (iiEDG) de Catalunya.

inma.pastor@urv.cat

 

Pujar

Prades, Jordi, M.Sc., Ph.D

Doctor en Comunicació (premi extraordinari URV 2015) i coordinador de la Càtedra Internacional URV/Repsol d'Excel·lència en Comunicació. És màster en Dret Ambiental i investiga els processos de comunicació de riscos i beneficis en els camps ambiental, alimentari i de la salut, amb especial atenció a les pràctiques de creació de significats, participació pública, percepció i gestió de conflictes en reserves de la biosfera i espais naturals protegits a Espanya, els EUA i Amèrica del Sud. Ha treballat com a periodista en diversos mitjans i gabinets de premsa institucionals. Ha participat en els projectes FoodRisC i European Youth Tackling Obesity, i en el METAFPERCOM sobre metàfores i canvi climàtic.

jordi.prades@urv.cat​

 

Pujar

Puig Cruells, Carmina M.Sc.; Ph.D.

Professora de Treball Social, DAFITS. Llicenciada en Psicologia i Doctora en Antropologia Social i Cultural. Tesi sobre "La supervisión en la intervención social". Un instrumento para la calidad de los servicios y el bienestar de los profesionales. Col.labora, amb institucions i l'administració en les àrees de benestar social i salut, en temes de supervisió social  d'equips de professionals i en la recerca - innovació  de la intervenció social, metodologies i sistematització de les pràctiques socials. Línies de recerca: Supervisió social i equips de professionals.Prevenció del benestar dels professionals i equips.La intervenció professional. Metodologies i sistematització de les pràctiques socials.Àmbit psico-social de la infància i la adolescència. Família i vulnerabilitat social. Salud mental.

carmina.puig@urv.cat

   

Pujar

Ramírez Hita, Susana, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Antropologia Social i Cultural per la URV, amb especialitat en antropologia mèdica (2003). Llicenciada en Antropologia Social (Univ. Nacional de Misiones, Argentina). Membre del Medical Anthropology Research Center, MARC. Treballa en el camp de l'antropologia mèdica i les seves investigacions més importants s'han desenvolupat al voltant de les condicions de salut de diverses poblacions: gitanos (Espanya i França), indígenes quítxues (Bolívia) i, actualment, comunitats Shipibo de l'Amazònia peruana. Entre els seus llibres més destacats es troben: Salud interculturalCrítica y problematización a partir del contexto boliviano (ISEAT. La Paz, 2011) i Entre calles estrechas. Gitanos: prácticas y saberes médicos (Bellaterra. Barcelona, 2007), entre altres.

susana.ramirez@urv.cat

Pujar

Romaní, Oriol, M.Sc.; Ph.D.

Doctor en Història (Antropologia Cultural) per la UB (1982). Va ser director del Departament de 2001 a 2004. A la URV, ha estat també coordinador del Màster oficial en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2010) i del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global (2012-2016). Membre del comitè directiu del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat des del seu inici (curs 2008/09). Coordinador de l'associació Grup IGIA, que versa sobre la reflexió i la participació interdisciplinària entorn les drogodependències, de 2002 a 2012. En l'àmbit de la recerca, ha estat un pioner a Espanya en l'ús de la metodologia biogràfica, així com en l'estudi dels grups juvenils i dels usos de drogues. A més de les investigacions i estudis sobre salut i drogues (moltes d'elles de tipus aplicat), ha treballat sobre cultures juvenils i diferents aspectes de la marginació social. Col·laborador d'institucions privades i públiques, sobretot per a qüestions de drogues i marginació. Ha estat consultor de la Unió Europea per a Llatinoamèrica en diversos programes (Formació de Professionals "Cono Sur", 1994-96; Ciutats i Drogues URB-AL, 1997-2000; entre altres.

oriol.romani@urv.cat

     

Pujar

Riccò, Isabella, Ph.D.

Doctora en Antropologia per la URV, Laurea specialistica en Antropologia Cultural i Etnologia (2011) i Laurea triennale en Ciències Antropològiques (2008) per la Universitat de Bolonya. Després de passar per la Universidad Complutense de Madrid (2008-2009), va guanyar una beca per a aprofundir la seva tesi de laurea specialistica a l'estranger. Al 2016 va realitzar una estada de 5 mesos a la Oxford University. La seva tesi doctoral se centra en el pluralisme terapèutic, la medicina popular, les CAM i les teràpies New Age. Actualment es becària predoctoral al Projecte Europeu (H2020) "Socatel".

isabella.ricco@urv.cat

Pujar

 Vallverdú Vallverdú, Jaume M.Sc.; Ph.D.

Doctor en Antropologia Social i Cultural (URV, 1997). Professor agregat del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i col·laborador dels Estudis d'Arts i Humanitats de la UOC. Coordinador del Grau d'Antropologia i Evolució Humana (URV/UOC). Àmbits de recerca: antropologia simbòlica, antropologia de la religió, moviments religiosos, moviments socials i conflicte. Des del 2006 membre del grup de recerca sobre Antropologia del Cos de la Institució Milà i Fontanals, CSIC. Ha estudiat el moviment Hare Krishna a Espanya, a Mèxic protestantisme pentecostal i moviment indígena i a Brasil el Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra (MST). Actualment investiga sobre transhumanisme i budisme tibetà en el marc del projecte coordinat I+D (Excel·lència), El cuerpo y el género dentro del marco epistemológico del posthumanismo (2017-2019).

jaime.vallverdu@urv.cat

 

Pujar

Ventura, Laia, M.Sc.; Ph.D.

Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (2006) i en Psicologia (2002) per la UB. Màster en Antropologia Mèdica per la URV (2010), amb premi extraordinari de final d'estudis. Des de l'any 2004 ha participat en diferents projectes d'investigació i intervenció en salut, entre els que destaquen el projecte europeu COHEMI del 7è Programa Marc de la Unió Europea i La emergencia de las sociedades obesogénicas o la obesidad como problema social, del Ministeri de Ciència i Innovació. Ha realitzat investigació en el camp de la salut sexual i reproductiva a Guatemala (tesi de màster) i ha participat en el projecte "Diagnóstico participativo enfocado a la promoción de la salud en la Comunidad 31 de mayo" al mateix país. També ha treballat amb persones migrades menors d'edat, al Museo Nacional de Antropología de Madrid, i en diferents projectes d'intervenció psico-social i formació en l'àmbit de la prevenció de la violència de gènere, salut afectivo-sexual i resolució de conflictes.

laia.ventura@urv.cat

   

Pujar

Vidal, Fernando, Ph.D. 

Nascut a Buenos Aires. Estudis de psicologia i història i filosofia de la ciència a les universitats de Harvard, Ginebra i París. Doctorat per l'Universitat de Ginebra (1988) i Habilitació per la École des Hautes Études en Ciències Socials (EHESS), Paris. Ha treballat sobre la història de les ciències humanes i les ciències de la ment/cervell des de la modernitat primerenca fins al present. Ha obtingut una Guggenheim Fellowship. Ha estat investigador visitant, entre altres, a l'American Academy a Roma, la Harvard University i la Brocher Foundation, així com professor visitant a Argentina, Brasil, França, Mèxic, Japó i Taiwan. Abans del seu nomenament com a Professor ICREA  el 2012, va ser durant més d'una dècada investigador sènior permanent a l'Institut Max Planck d'Història de la Ciència, Berlin. És membre associat del Centre Alexandre Koyré (EHESS, Paris) i membre de l'Academia Europaea. 

fernando.vidal@icrea.cat

Pujar

Zafra Aparici, Eva, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Antropologia Social i Cultural (UB, 2007). Màster en Antropologia de la Medicina (URV, 2002). Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (URV, 2000). Diplomada en Infermeria (Univ. de València, 1998). Ha realitzat estades de recerca al Institute of Nursing and Health Care (Tampere, Finlàndia), a la Universidad Autónoma Metropolitana-Xochimilco (Mèxic), a la Universidad de Buenos Aires (Argentina) i a la Université Moulay Ismail (Marroc). És membre investigador de l'Observatori de l'Alimentació del Parc Científic de la Universitat de Barcelona. És professora a la URV des de 2006.

eva.zafra@urv.cat

  

Pujar

Zaragoza Gras, Joana, Ph.D.

Doctora en Filologia grega per la UB. Actualment professora titular de Filologia grega de la URV. Línies de recerca: Medicina grega i Violència de gènere  a Grècia en base a la literatura i la mitología. Membre del grup de recerca consolidat "Creació i Pensament de dones" (2014 SGR 44). Ha traduït algunes obres de Galé al català (Publicacions URV) i al castellà (ed. Gredos). 

majoana.zaragoza@urv.cat

Pujar

MEMBRES D'HONOR

Eduardo Menendez

Tullio Seppilli

Lluis Mallart