Universitat Rovira i Virgili

URV Membres del MARC (A-M)

Alegre Agís, Elisa B.Sc. M.Sc.

Estudiant del Doctorat d'Antropologia y Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (2012) i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2014) per la URV i Treballadora Social per la Universitat de València (2009). Des de l'any 2013 treballa com a investigadora en projectes d'investigació sobre salut, salut mental i joventut per a entitats com l'Institut Borja de Bioètica i el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. Actualment desenvolupa la seva tesi doctoral sobre trastorns mentals severs i cura a l'espai domèstic. Ha estat com a estudiant becària per Santander Iberoamérica en el Instituto de Ciencias Antropológicas de la Universidad de Buenos Aires (2015).

elisa.alegre@estudiants.urv.cat​

Pujar

Anleu Hernández, Claudia María Ph.D.

És doctora en migracions i mediació social per la Universitat Rovira i Virgili (2015). Té un Màster en Psicologia Social i Violència Política per la Universidad San Carlos de Guatemala (USAC) i un Màster en Migracions i Mediació Social per la URV. Llicenciada en Treball Social per la Universidad Rafael Landívar (Guatemala). A finals de la dècada dels 90 i principis del 2000, va impartir classes de treball social a la Universidad Rafael Landívar (Guatemala) durant quatre anys. També, va ser professora invitada al Màster de Psicologia Social i Violència política de l'Escuela de Psicología de la USAC, a Guatemala.

claudiamaria.anleu@urv.cat

Pujar

Allué Martínez, Marta M.Sc. Ph.D.

És Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona (1979), Master en Antropologia de la Medicina a la Universitat Rovira i Virgili (1994-96), i Doctora en Antropologia Social y Cultural (URV, 2001). Membre de l'Associació Dret a Morir Dignament, DMD-Catalunya i de KREAMICS, Associació d'afectats per cremades de Catalunya. Autora de llibre, entre altres, como Amores lejanos. Historias de parejas transnacionales amb Jordi Roca (2016), Perder la Piel (1996), El paciente inquieto. Los servicios de atención médica y la ciutadania (2013) i La piel curtida (2008).

Pujar

Araüna i Baró, Nuria M.Sc. Ph.D.

Núria Araüna és doctora en Comunicació per la Universitat Rovira i Virgili, màster en Documental Creatiu i membre del grup de recerca Asteric. Ha participat a projectes d'investigació dedicats a l'estudi de les identitats culturals en les representacions audiovisuals i, particularment, el gènere i les relacions sexuals i afectives. També s'especialitza en públics adolescents respecte l'ús dels mitjans digitals. Actualment participa en un projecte I+D (Memorias en segundo grado: posmemoria de la Guerra Civil, el Franquismo y la Transición Democrática en la sociedad española contemporánea) i dirigeix un LINE sobre Jocs. És la representant dels joves investigadors europeus (YECREA) en la secció de Gènere i Comunicació d'ECREA (Europan Communication Research and Education Association).

 nuria.arauna@urv.cat

Pujar

Aronovich, Adam Andros M.A.

Adam Aronovich, Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili. Compta amb els graus de Psicologia i Ciències Cognitives per la Universitat de Ben Gurion en Beer Sheva, Israel, i un diploma en Medicina Tradicional Mexicana per la Universitat de Morelos a Mèxic. Actualment treballa i realitza treball de camp en l'Amazònia Peruana, i coordina la part qualitativa d'un estudi conjunt entre el Temple of the Way of Light, ICEERS i la Beckley Foundation, sobre els efectes terapèutics de l'ayahuasca. A més del seu interès en les aplicacions terapèutiques i extraterapèutiques de les medicines psicodèliques i la seva creixent inclusió en l'escenari globalitzat, està interessat en les dimensions socials, culturals i ambientals de la salut mental i en l'emergència de nous paradigmes d'una salut interdependent i reciproca que vegi més enllà de l'individualisme extrem de la modernitat.

dolp55@gmail.com

Pujar

Barceló Prats, Josep Ph.D.

Doctor en Antropologia, és professor universitari a la Facultat d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. La seva principal línia de recerca se centra en la història de les institucions d'assistència a Espanya. En relació amb aquesta matèria ha estat guardonat, el 2014, amb el XLV Premi d'Història de la Medicina de Fundació Uriach i, en 2019, amb el XXIII Premi d'Història de la Medicina Catalana «Oleguer Miró i Borràs». En els últims anys, la seva activitat investigadora s'ha ampliat amb treballs relacionats amb la història de les professions sanitàries i amb el procés de reforma sanitària durant el franquisme.

josep.barcelo@urv.cat

   

Pujar

Bekele, Deborah B.A. M.Sc.

Dèborah és Antropòloga (Diplomat) i Epidemiòloga (Màster) amb 10 anys d'experiència en projectes de recerca transnacionals i internacionals que involucren enfoques i anàlisis qualitatius i quantitatius. El seu treball i experiència professionals li han permès aplicar diferents enfoques, critiques i interpretacions que ajuden a millorar el valor i l'aplicabilitat dels resultats de la investigació a la població de mostra rellevant, així com a la gran població mundial. Ha treballat com a analista sènior de projectes a Àfrica centrats en la inclusió financera de la població marginada. Deborah troba un gran plaer en la interacció amb professionals de diverses experiències i enfocaments acadèmics i filosòfics, i busca sempre involucrar diferents perspectives en el diàleg de recerca. El seu doctorat està centrat en la masculinitat i el càncer de pròstata i testicles.

deborah.bekele@urv.cat

Pujar

Belzunegui-Eraso, Angel Ph.D.

Dr. Belzunegui-Eraso, actualment és membre de l'departament d'Història i Història de l'Art (secció de Sociologia) a la Universitat Rovira i Virgili (Espanya). Les seves àrees d'investigació són l'exclusió social i pobresa i el seu impacte sobre la salut. Actualment treballa en l'anàlisi dels determinants socials de la salut. Habilitats i experiència: Investigació social quantitativa, sociologia, capital social, exclusió social i salut pública. Ha estat investigador principal en projectes competitius a nivell nacional i internacional i director del mòdul Jean Monnet "Els reptes de la Unió Europea en l'agenda social: pobresa, desigualtat i inclusió social". Web of Science InvestigadorID: I-7657-2015.

Pujar

Brigidi, Serena M.Sc. Ph.D.

Serena Brigidi és Ph.D en Antropologia de la Medicina. Tesis en Migració i Salut Mental (2009, URV); Menció honorífica en el Premi Marquès de Lozoya (2010). Des del 2010, treballa en diverses Universitats de Ciències de la Salut a Catalunya (UAB, URV, UVIC, URL) i en projectes de formació per a professionals de la salut en qüestions de gènere i salut. Cofundadora de MATER, Observatori de les Maternitats i paternitats contemporànies. Coordinadora, des del 2010, el Seminari Cinema, Salut i Cultura. Co-fundadora de OVO, Observatori de la Violència Obstètrica a Espanya. Membre de la junta de Dona Llum, Associació catalana per 1 part Respectat. Membre de CAPS - Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris. Experta en l'àmbit de gènere i salut, les seves línies d'investigació s'emmarquen en violències de gènere, violència obstètrica, medicalització de el part / embaràs / criança, lactància materna, migració i salut / salut mental.

serena.brigidi1@urv.cat

Pujar

Campanera Reig, Mireia M.Sc. Ph.D.

 Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (2016) amb una tesi fruit d'una etnografia desenvolupada entre 2008 i 2015 amb població indígena Kukama-Kukamiria del Baix Marañón, Perú. Investigació que indaga en la cosmologia aquàtica, la cultura pesquera i la conflictivitat socioambiental a la Reserva Nacional Pacaya Samiria i la seva àrea d'influència. Ha col·laborat amb institucions públiques i entitats en la realització de recerques en temàtiques com medi ambient i cooperació internacional, entre altres temes com dones empresonades, i joventut. Ha dut a terme estades de recerca a la Universidad de Costa Rica i en dues universitats de Perú, rebent finançament per part de AECID (España) i del CNRS (Francia). A més de continuar investigant en matèria d'antropologia ambiental a l'Amazònia peruana, des de 2018 ha iniciat una nova línia de recerca en Antropologia de l'Alimentació. És membre del Grup de Recerca Consolidat, Grup d'Antropologia Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV) des de 2017 (SGR 00023). Ha treballat com a docent a la Universitat de Lleida i des de 2017 és investigadora postdoctoral a la URV. Ha publicat diversos llibres, capítols de llibre i articles derivats de les seves investigacions.

mireia.campanera@urv.cat

https://www.researchgate.net/profile/Mireia_Campanera_Reig https://urv.academia.edu/MireiaCampaneraReig http://orcid.org/0000-0002-5926-898X 

Pujar

Casadó i Marín, Lina M.Sc. Ph.D.

Lina Casadó és Antropòloga i Infermera, Màster en Antropologia Mèdica i Doctora en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili. Des de l'any 2003 ha participat en diferents projectes sobre salut, alimentació i cos. Ha estat professora visitant en el Departament d'Antropologia de la Universitat de Durham al Regne Unit i investigadora visitant a The Amsterdam School for Social Science Research (ASSR) de la Universiteit van Amsterdam. Actualment es professora en el Departament d'Infermeria de la URV. 

linacristina.casado@urv.cat

Pujar

Cela Bertran, Xavi B.Sc M.A. Ph.D.

Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAB (2008) i Màster en Antropologia i Etnografia a la UB (2012). Actualment es troba en la fase final de la realització del seu doctorat sobre masculinitats, joventut i patiment mental dins del programa en Antropologia i Comunicació de la URV. Va realitzar una estada de recerca al Instituto de investigaciones Gino Germani (UBA, Argentina). És professor col·laborador i tutor del Postgrau de la UOC-URV en Salud mental colectiva: dispositivos y herramientas para la elaboración de procesos participativos en salud mental. Ha participat i participa en diferents projectes d'investigació en el camp del patiment mental i la prevenció de violències masclistes amb joves. És coordinador d'àrea i cooperativista de la Cooperativa Candela Acció Comunitària i Feminista SCCL (www.candela.cat) des de 2011 i participa com a educador i coordinador de projectes en el camp de la salut mental juvenil amb la Cooperativa Aixec SCCL (www.aixec. cat).

xcela@uoc.edu

Pujar

Chirinos Medina, Carlos M.Sc.

Antropòleg social, llicenciat a la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú (2010), i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2015) i estudiant de doctorat en Antropologia i Comunicació per la URV. Des del 2008 participa en estudis al camp de les polítiques socials en educació i salut en contextos de desigualtat social, així com estudis locals referents a les relacions familiars i la cura infantil en zones rurals dels Andes i la selva peruana. La seva tesi doctoral es centra en homes cuidadors grans en contextos de malaltia i discapacitat durant el matrimoni a Espanya. Una altra línia d'interès són els estudis d'alimentació i els seus processos d'aculturació.

carlosalonso.chirinos@urv.cat

Pujar

Cirera Serrallonga, Eva

Doctora en Antropologia i Comunicació (2018). Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2012). Diplomada en Fisioterapia a la Universitat de Vic (1998-2001). Postgrau en Neurologia, formada en Basale Stimulation®, Affolter, Concepte Halliwick i Kinaesthetics. Co-directora y fisioterapeuta de CRIV Teràpies. Professora associada de la Universitat de Vic (UVic-UCC) i de l'Escola Universitària Gimbernat (EUG St Cugat).
Membre del Grup de Teràpia Aquàtica del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

evacirera22@hotmail.com

Pujar

Comas d'Argemir, Dolors Ph.D.

Doctora per la Universitat de Barcelona (1978). Estades post-doctorals a l'École des Hautes Études en Sciences Socials i al Laboratoire d'Antropologie Social, París (1984), i al Goldsmiths College, Londres (1991). Ha participat i ha estat investigadora principal en diversos projectes de recerca, finançats per organismes públics i privats. Recentment, ha impartit un curs de doctorat a la Universidad de Buenos Aires, ha estat visiting scholar al Goldsmiths College i al Birkbeck College (Londres). Ha participat en l'activitat política entre 1995 i 2012 com a regidora de l'Ajuntament de Tarragona, Diputada del Parlament de Catalunya i consellera del Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Actualment, presideix la Fundació Nous Horitzons.

dolors.comasdargemir@urv.cat

Pujar

Comelles Esteban, Josep Maria M.D. M.Sc. Ph.D.

JosepM. Comelles (Barcelona, 1949) és actualmente professor emérit de la URV. Llegado a Tarragona en 1977 és un dels fundadors del DAFITS y de la antropologia médica a España. Es doctor en Antropologia (EHESS, París) i doctor en Medicina (UB). Llicenciado en Filosofia i Lletres (sección Psicología, UB) i especialista en Psiquiatria (UAB, 1976). Ha estat professor convidat a les universitats de París X (Nanterre), Lumière Lyon 2, Amsterdam, Perugia, Buenos Aires i al CIESAS (México DF). Els seus camps d'especialitat són l'antropologia mèdica i la història de la ciència (antropologia, medicina i psiquiatria), amb un raconet reservat per la Romeria del Rocio a Andalusia i per la etnografia visual. A la URV, va ser el fundador del Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2014), del doctorat en Antropologia Mèdica (1994-2000), del de Antropologia i Comunicació i del MARC.

josepmaria.comelles@urv.cat


 

Pujar

Correa-Urquiza Vidal Freyre, Martín M.Sc. Ph.D.

Doctor en Antropologia Mèdica per la URV (2010). Llicenciat en Ciències de la Comunicació (Universidad de Buenos Aires, 1997), Màster en Opinió Pública (FLACSO, 1998), Màster en Antropologia Social i Cultural (UAB, 2005). Professor associat a la URV, codirector i coordinador del Postgrau en Salut Mental Col·lectiva (FURV-FCCSM) i consultor a la UOC. Ha realitzat treballs de recerca en el camp de la salut, la salut mental i la comunicació comunitària. És fundador i coordinador general de l'Associació sociocultural Ràdio Nikosia. A més de pertànyer al Grup de Recerca en Antropologia Social (URV), és coordinador del Grup de Recerca en Antropologia de la Bogeria, de l'Institut Català d'Antropologia.

martin.correaurquizav@urv.cat

Pujar

Cuadrada, Coral M.Sc. Ph.D.

Coral és professora d'Historiografia, Arxivística, Història Medieval i Història de les Dones a la URV i del Màster Interuniversitari d'Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania, del qual és coordinadora. Fou cofundadora el 1989 del grup multidisciplinar de recerca GRÊC (gènere, raça, ètnia i classe) de dita Universitat, del qual ha estat coordinadora del 2004 al 2009. És investigadora-fundadora del MARC, i del grup de recerca Magenta. És investigadora principal del grup de recerca Per amor a la ciutat. Estudis Feministes i investigadora principal de projectes d'I+D+I. Forma part de la Comissió de Plans d'Igualtat de la URV. Ha estat coautora de la pàgina web del GRÈC. Ha publicat nombrosos articles i varis llibres de temàtica de gènere i feminisme, i d'història de la medicina.

coral.cuadrada@urv.cat

Pujar

Deusdad, Blanca M.Sc. Ph.D. 

Actualment és coordinadora del projecte europeu H2020 SoCaTel. A multi-stakeholder co-creation platform for better access to Long-Term Care services (2017-20). Doctora en Sociologia (UB, 2002). Llicenciada en Geografia i Història, especialitat en antropologia cultural (UB, 1989). Becària post-doctoral Fulbright a les Univ. de Boston i Harvard (2003). Guanyadora del XII Premi Batec per a la Recerca i Innovació Educativa, amb l'obra Immigrants a les escoles (2009). Professora a la URV des de 2009. Editora del Special Issue Journal of Social Service Research (2016) sobre envelliment i crisi econòmica. Coordinadora del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global, des de 2016. Ha participat en el projecte COST Action IS1102 Social services, welfare state and places (2011-2016). Investigadora al projecte COST Action IS1402 Ageism, a multi-national interdisciplinary perspective. És membre de la Càtedra d'Habitatge i de la Càtedra UNESCO del Diàleg Intercultural Mediterrani, de la URV.

blanca.deusdad@urv.cat

Pujar

Farré Coma, Jordi M.Sc. Ph.D. 

Jordi Farré és professor agregat dels Estudis de Comunicació de la URV. Els seus interessos de recerca se centren en l'estudi dels processos i les pràctiques de la comunicació de risc, amb especial èmfasi en la confiança, la governança del risc i la percepció del risc com un tot comunicatiu. És autor de diversos llibres i articles, entre els quals 'Teoría de la comunicación de riesgo' en coautoria amb Juan Luis Gonzalo. Ha estat investigador principal de dos projectes consecutius finançats pel Ministeri de Ciència i Tecnologia (SEJ2004-00892 ) i ( SEJ2007 63095) i ha participat en un projecte del 7è Programa Marc de la UE (KBBE-2009-3-245124. Benefit / risk perception and communication in the food chain). És director del Grup de Recerca en Comunicació ASTERISC.

jordi.farre@urv.cat

Pujar

Garcia Torrents, Enric M.B.A. M.A.

Investigador predoctoral beneficiari d'un contracte de Formació de Professorat Universitari del Ministeri d'Universitats (FPU 2019 fins a 2026). Graduat en Antropologia i Evolució Humana (URV / UOC, 2018), Màster en Comerç Internacional (ISEAD, 2012) i Màster en Antropologia Biològica, especialitat en diversitat humana i aplicacions biomèdiques (UB / UAB, 2020). Ha desenvolupat tasques d'assistent d'investigació i contractista extern en institucions com la Stanford Law School de la Universitat de Stanford i el Graduate Institute Geneva, treballant en l'anàlisi de xarxes socials i l'impacte de biaixos cognitius en la presa de decisions. Més recentment ha dut a terme recerca sobre l'etiologia de l'esquizofrènia en la FIDMAG Research Foundation de les Germanes Hospitalàries. Com a estudiant ha estat beneficiari d'una beca de mobilitat internacional MOU Pràctiques al James E. Rogers College of Law de la Universitat d'Arizona (2015), d'una beca de col·laboració de el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (2017) i d'una beca de màster de la Fundació Universia (2019). Actualment desenvolupa la seva tesi sobre trastorns mentals severs, alternatives a la coerció i aproximacions socials a la salut mental en el Medical Anthropology Research Center.

research@enricgarcia.me

Pujar

Gonzalo Iglesia, Juan Luis Ph.D.

Juan Luis Gonzalo és professor lector del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV. La seva tesi doctoral se centra en la comunicació de risc i és autor de diversos llibres i articles,  entre els quals 'Teoría de la comunicación de riesgo' en coautoria amb Jordi Farré. És membre del Grup de Recerca en Comunicació ASTERISC.

juanluis.gonzalo@urv.cat

Pujar

Gracia Arnaiz, Mabel M.Sc. Ph.D. 

Doctora en Geografia i Història, Programa Antropologia Urbana (UB, 1994). Acreditada com a catedràtica d'universitat per l'ANECA (2013). Investigadora del Medical Anthropology Research Center (MARC), URV. Ha estat investigadora i professora visitant, entre altres, al Centre Edgar Morin (CNRS, París), Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS, Mèxic); i Visiting Fellow a la Durham University (UK) i al Food Studies Center de la SOAS, University of London (UK). Ha coordinat diversos projectes I+D i ha fet treball de camp a Espanya i Mèxic sobre el que es ve denominant la "modernitat alimentària". Ha assumit diferents càrrecs de gestió acadèmica a la URV i actualment és directora del Departament.

mabel.gracia@urv.cat 

Pujar

Guix, Joan Ph.D.

Professor At Honorem del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV i membre investigador de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (Salut i Medi Ambient). Doctor en Medicina (URV-2004), Metge especialista en Cirurgia General i Digestiva (MIR-1981) i Metge especialista en Medicina Preventiva y Salut Pública (2003). Màster en Salut Pública (UB-1991). Ha exercit càrrecs com a metge assistencial, de gestió a diversos nivells, i d'alta responsabilitat en el terreny de la Salut Pública. Ha sigut professor associat del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV fins al 2016 i Epidemiologia del MAMSI des de 2006 fins al 2015. Ha sigut Secretari de Salut Pública del Departament de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya entre 2016 i 2020, i actualment es professor visitant del Màster de Polítiques Públiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra-Johns Hopkins University. Col·labora amb El Periódico i La República.

jguixoliver@gmail.com

Pujar

Itzhak, Nofit M.A. Ph.D.

Nofit és doctora en Antropologia per la Universitat de Califòrnia (2016). Actualment és becària Marie Sklodowska-Curie i becària Beatriu de Pinós al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV. El seu projecte de recerca actual estudia la relació de les persones amb el futur en temps de crisi i canvi social analitzant la seva relació amb la infància, la criança i l'ús de tecnologies digitals per part dels infants. L'estudi aborda aquests temes a través d'una exploració etnogràfica dels contextos relacionals més amplis dins dels quals es du a terme la participació dels infants i els pares amb les tecnologies digitals, incloent espais com Fabrication Labs i Makerspaces, atenent en particular a l'experiència de joc i la creativitat d'una banda, i als aspectes d’addicció per l'altre. Els projectes d'investigació anteriors de la Nofit inclouen un estudi de les missions humanitàries catòliques carismàtiques a França i a Rwanda, i un estudi de les pràctiques neo-xamàniques als Estats Units. Els seus treballs anteriors van rebre el suport de la Fundació Wenner Gren, la Society for Psychological Anthropology i la Universitat de Califòrnia, entre d'altres.

nofit.itzhak@urv.cat

 https://www.researchgate.net/profile/Nofit_Itzhak  https://orcid.org/0000-0001-9792-176X

Pujar

Lozano Monterrubio, Natalia M.Sc. Ph.D

Natàlia Lozano Monterrubio és doctora en Comunicació amb menció internacional per la Universitat Rovira i Virgili (2015). Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (URV 2008), Màster en Relacions Públiques Internacionals (Universitat de Cardiff 2010) i Màster en Formació del Professorat de Secundària (URV 2016). Les seves investigacions es centren en les relacions públiques en línia, la comunicació alimentària, les marques turístiques i la gamificació. Ha participat en el projecte FoodRisC finançat per la Unió Europea sobre seguretat alimentària, EYTO concedit per l'Agència Executiva de Salut i Consumidors sobre la promoció d'estils de vida saludables entre adolescents, COMTUR sobre la influència dels mitjans socials en la presa de decisions turístiques del MICINN i el projecte pont Aula de Jocs concedit per l'ICE-URV per introduir els jocs de taula en centres educatius com a eines per a l'ensenyament d'habilitats transversals.

natalia.lozano@urv.cat

Pujar

Martínez Hernáez, Àngel M.Sc. Ph.D.

Doctor en Antropologia Cultural (UB, 1994). Acreditat com a catedràtic d'universitat per l'ANECA (2012). Ha assumit diferents càrrecs acadèmics a la URV i ha estat el director del Departament de 2012 a 2016. Ha estat professor o professor/investigador visitant, entre altres, a la UB, la University of California at Berkeley, la Universidad Nacional Autónoma de México, la Universitá degli Studi di Perugia i a vàries universitats de Brasil. Assessor, expert i/o avaluador de diferents organismes públics, entre els que destaquen la World Health Organization-Regional Office for Europe i el VI Programa Marc de la UE. Ha publicat més de 100 articles i capítols de llibre, així com diferents llibres. 

angel.martinez@urv.cat​

Pujar

Martínez González, Yanelis. MSc, Ph.D.

Estudiant de el doctorat en Antropologia i Comunicació, Universitat Rovira i Virgili (Espanya). Llicenciada en Periodisme (2015), Universitat d'Holguín (Cuba) i Màster en Ciències Socials (2017), Universitat d'Orient (Cuba). Té experiència com a professora de Periodisme a la Universitat d'Holguín (Cuba) i com a periodista. Ha publicat articles en les revistes Communications Papers i index.comunicación. S'ha especialitzat en temes relacionats amb la representació en comunicació i la influència de les TRIC en l'educació i la comunicació.

yanelis.martinez@urv.cat

Pujar

Masana, Lina M.Sc. Ph.D.

Doctora en Antropologia Mèdica (URV, 2013) i Màster d'Antropologia Mèdica i Salut Internacional (URV, 2008), premi extraordinari de màster i de doctorat. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (UB, 2002) i Diplomada en Educació (UB, 1999). Els seus camps d'expertesa són el mètode etnogràfic, la investigació qualitativa aplicada en salut i l'anàlisi de la narrativa de la malaltia. Ha treballat àmpliament el tema de l'experiència i la gestió de les malalties cròniques (cronicitat) i àmbits relacionats com la discapacitat, la dependència, les polítiques públiques i la salut global. Actualment és investigadora postdoctoral en el projecte Anthropology and Phenomenology of the Locked-In Syndrome al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili (DAFiTS-URV) i membre del Centre de Recerca en Antropologia Mèdica (MARC-URV). És professora a la Facultat de Medicina de la UB i a l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

lina.masana@urv.cat

Pujar

Martorell Poveda, Maria Antònia M.Sc. Ph.D.

Mª Antonia Martorell Poveda (Tarragona, 1965). Infermera i Antropòloga. Doctora en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili (2009). Professora Titular d'Universitat del Departament d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Coordinadora per la URV de la Xarxa Iberoamericana d'Infermeria (RIE). Representant al MARC pel Departament d'Infermeria. Ha estat investigadora i professora visitant en el Centre d'Investigacions i Estudis Superiors en Antropologia Social (CIESAS, Ciutat de Mèxic), Departament d'Antropologia de la Universitat Autònoma de l'Estat de Morelos (Cuernavaca, Mèxic), i a l'Institut de Saúde Coletiva, Universidade federal da Bahia (Salvador, Bahia, Brasil). La seva línia de treball principal es desenvolupa entorn de l'estudi sociocultural de la demència, amb especial èmfasi en la malaltia d'Alzheimer. Sobre aquest tema, té publicat el llibre: Recuerdos del corazón: vivencias, prácticas y representaciones sociales de familiares cuidadores de personas con alzhéimer. Editorial Grupo 5, 2015. 

mariaantonia.martorell@urv.cat

Pujar

Moragas Fernández, Carlota M.Sc. Ph.D.

Doctora Internacional en Antropologia i Comunicació i Principal Editor de la Catalan Journal of Communication and Cultural Studies. Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i en Periodisme per la Universitat Rovira i Virgili i Màster en Comunicació Estratègica a la Societat del Risc per la mateixa institució. Ha participat en el projecte d'I+D (Excelencia) 'El papel de la metáfora en la definición y percepción social de temas conflictivos. Instituciones, medios de comunicación y ciudadanos' i el projecte EYTO (European Youth Tackling Obesity) finançat per l'Executive Agency for Health and Consumers. Actualment participa en el projecte 'Monitoratge de la imatge de Catalunya transmesa pels mitjans de comunicació internacionals (2020)' finançat pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya-DIPLOCAT i en el projecte INNOTUB, finançat pel programa europeu INTERREG POCTEFA 2014-2020. Els seus interessos de recerca se centren en l'àmbit de la comunicació política i l'anàlisi del discurs, així com en la incidència de l'entorn 2.0 en els canvis en l'esfera pública i la configuració de l'opinió pública. Carlota Moragas Fernández

carlotamaria.moragas@urv.cat

Pujar

Morales, Nicolas, M.D. M.Sc.

És metge per la Universidad de Santiago (Xile) i Master en Antropologia social pel Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS), de Ciutat de Mèxic. Actualment és doctorand en Antropologia i Comunicació a la Universitat Rovira i Virgili, amb una recerca titulada "Cap a una antropologia política de la salut mental. De l'asil a l'activisme a l'Àrea Sud de Santiago, Xile (1968-2018)". Ha desenvolupat projectes de recerca qualitativa vinculats a la salut mental indígena (Tarapacá, Xile), les violències quotidianes contra nens i nenes en zones urbanes (Iztapalapa, Ciutat de Mèxic) i els efectes en la subjectivitat dels familiars de Detinguts Desapareguts a partir del procés d'identificació genètica de restes òssies i vestigis culturals (Paine, Xile).

nicolasmoraless@gmail.com 

 

Pujar

Moreras Palenzuela, Jordi, M.Sc. Ph.D.

Professor associat i investigador ordinari al Departament. Coordinador adjunt del grup de recerca GRIAFITS-URV. Doctor en Antropologia per la URV (2009) i Màster en Estudis Euro-Àrabs (Univ. de Girona, 1993). Entre 1995 i 2001 fou coordinador de l'àrea de migracions de la Fundació Cidob i, entre 2002 i 2003, responsable d'estudis de la Secretaria d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat vuit monografies i uns 120 articles a revistes com The Muslim WorldRevista d'Etnologia de CatalunyaArxiu d'Etnografia de CatalunyaAfers InternacionalsMigracionesRevue Européenne des Migrations Internationales, entre altres.

jordi.moreras@urv.cat 

Pujar

Muela, Joan, M.Sc. Ph.D.

MSc en Antropologia Mèdica per la Brunel University (Londres) i Doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va iniciar la seva investigació en antropologia mèdica en el camp de la salut internacional a Tanzània, amb un estudi sobre processos assistencials i vulnerabilitat social per la malària infantil. En l'actualitat participa en diferents projectes d'investigació, cursos, tallers i consultories amb PASS-International, una organització sense ànim de lucre dedicada a la investigació socioantropològica en projectes de salut internacional, de la qual és membre fundador i investigador. És membre del Medical Anthropology Research Center, MARC (URV).

juan.muela@urv.cat

Pujar

SEGÜENT

MEMBRES HONORARIS

Lluis Mallart

Eduardo Menendez

IN MEMORIAM

Susan DiGiacomo

Tullio Seppilli