Universitat Rovira i Virgili

Membres Externs

Bernal, Mariola Solano, M.A., Ph.D

Doctora en Antropologia de la Medicina per la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Sociologia, postgrau en Psicologia (UB) i Màster en Espiritualitat Transcultural (Universitat Ramon Llull). Diploma de Llengua i Cultura Xinesa (Nanjing and Kunming University). Ha desenvolupat la seva carrera docent i investigadora principalment en el camp de la salut mental i les migracions, i en les desigualtats socials en salut. Ha estat professora associada a la Facultat de Sociologia de la Universitat de Barcelona i col·laboradora en la Facultat de Psicologia de la mateixa universitat, així com al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat en el grup de determinants socials de la salut del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública des de l'Escola Andalusa de Salut Pública. Entre els seus interessos més recents hi ha el aprofundir en l'estudi de la salut espiritual com a determinant de la salut, mentre imparteix conferències i cursos sobre promoció de la salut espiritual.

mariola.bernal.solano(ELIMINAR)@gmail.com

Pujar

Boero, Verónica, Ph.D

Doctora en psicologia social per la UAB (2017). Llicenciada en Psicologia per la UFRO (Xile, 1999). Màster en psicoteràpia psicoanalítica per la UB (2010) i en Antropologia mèdica i salut internacional per la URV (2012). Des de 2011 desenvolupa tasques de coordinació en dos màsters de psicoanàlisis a la UB, i exerceix com a psicoterapeuta. La seva línia de recerca són la relació entre la biopolítica i la conceptualització de la infantesa i la criança al món contemporani.

verinboero@gmail.com

Pujar

Carceller, Natàlia, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Antropologia Mèdica, Social i Cultural amb menció internacional (2017), Màster Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2011) i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la URV (2009).Llicenciada en Psicologia Universitat Jaume I, especialitzada en Drogodependències i Teràpia Familiar Sistèmica (2007). Professora consultora al Postgrau Salut Mental Col·lectiva a la UOC. Des de 2010 treballa com a investigadora i coordinadora tècnica de recerca a nombrosos projectes de recerca. Les seves línies de treball son: adolescències, joventut, salut mental, malestars emocionals, gènere, drogues, investigació-acció participativa.

carcellermaicas@gmail.com

Pujar

Cardona Rodas, Hildermnan, Ph.D.

Doctor en Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (Espanya). Historiador i magíster en història de Universitat Nacional de Colòmbia, seu Medellín. Professor de temps complet i investigador de la Universitat de Medellín, on és membre del grup de recerca Educació, Societat i Pau i editor de la revista Ciències Socials i Educació. Conductor del programa de ràdio Converses Convergents (http://www.frecuenciau.com/conversaciones-convergentes/). Ha estat professor de la Universitat Eafit, Universitat Pontifícia Bolivariana, Universitat d'Antioquia i Universitat Nacional de Colòmbia. Ha estat professor visitant de la Universitat Federal d'Integració Llatinoamericana (Foz d'Iguazú-Brasil), Universitat de Buenos Aires (Argentina), Universitat Autònoma de l'Estat de Mèxic (Toluca-Mèxic) i Universidat Rovira i Virgili (Tarragona-Espanya). Autor dels llibres Experiències nues de l'ordre. Cossos deformes i monstruosos; Ofici d'historiador. Enfocaments i pràctiques; A l'altra banda del cos. Estudis biopolítics a Amèrica Llatina (coautoria amb la Dra. Zandra Pedraza); i Ofici d'historiador. Enfocaments i pràctiques; Narratives corporals de la violència i estètiques del dolor i Pau i corporalitat. Esdevenirs estètics de l'art de preguntar.

hcardona@udem.edu.co

Pujar

Ciannameo, Anna, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Ciència, Tecnologia i Humanitats per la Universitat de Bolonya i en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2014). Postdoctorat a la Universitat de Bolonya, Departament de Ciències Mèdiques i Quirúrgiques: anàlisi etnogràfica i d'epidemiologia social sobre la migració llatinoamericana a Italià i la gestió d'infeccions tropicals a partir d'una observació situada en un presidi hospitalari (2015). Investigadora des del 2007 en el Centre d'Estudis i Investigació en Salut Internacional i Intercultural (CSI) de la Universitat de Bolonya i en la relativa associació de promoció social (CSI-APS). Actualment treballa com a col·laboradora en el servei d'Investigació i Innovació de l'Autoritat Sanitària Local de Reggio Emilia (AUSL-RE, Italià).

annaciannameo@gmail.com

Pujar

Egbe Egbe, Manfred, M.Sc.; M.A.; Ph.D.

Doctor en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Sistemes de Salut Regionals Sostenibles per la Universitat de Deusto, Màster en Antropologia per la Universitat de Yaoundé I (Camerun) i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la Universitat Rovira i Virgili, i Llicenciat en Sociologia i Antropologia per la Universitat de Buea (Camerun). És membre de l'EASA (Associació Europea d'Antropòlegs Socials) i ha realitzat diverses activitats orientades a la recerca: disseny de projectes, anàlisi estadística, avaluació de projectes de desenvolupament internacional, taller i organització de congressos. Va treballar en diversos entorns com a coordinador del projecte Nascent Solutions International sobre "Millora de la seguretat alimentària entre els refugiats de la República Àfrica Central a la regió oriental de Camerun".

Pujar

Fernández-Garrido, Sam M.Sc

És investigadora i formadora en diversitat sexual i de gènere. Activista transfeminista. Llicenciada en biologia, es va especialitzar en estudis feministes i antropologia mèdica. Actualment, investiga sobre el paper del gènere i les emocions en la pràctica mèdica amb persones intersexuals. Ha coordinat el Diagnóstico Participativo de las problemáticas que presentan las personas TLGBQI en salud sexual y reproductiva en el municipio de Madrid (Ajuntament de Madrid, 2017). Conjuntament amb l'Elisa Alegre-Agis, és coeditora dels dos llibres d'Autobiografies de la col·lecció d'Antropologia Mèdica (en procés de publicació). Entre els seus articles es troba:  «El espejo autoetnográfico». Registros corporales y construcción del saber en un estudio sobre la clínica intersexual (Publicacions URV, 2018), 'Genealogías trans(feministas)' amb l'Aitzole Araneta en Transfeminismos. Epistemes, fricciones y flujos (Txaleparta, 2012) o 'Derechos sanitarios desde el reconocimiento de la diversidad. Alternativas a la violencia de la patologización de las identidades trans' en El género desordenado (Egales, 2010).

samfergar1@gmail.com

Pujar

Franco, Lourdes, Ph.D.

Doctora en Medicina per la Universitat de Lleida, Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili i actualment cursa el Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global (MIAMSg). La seva doble formació, així com la meva activitat professional dins del sistema sanitari públic català, li permet trobar-se entre la Medicina Social i l'Antropologia Mèdica. Des del 2010 forma part del GIPE/PTP de la Fundació Wassu-UAB, treballant sobre la Mutilació Genital Femenina. Professora convidada en l'assignatura d'Ecologia Humana de la Facultat de Medicina de la UdL.

lourdesfl76@gmail.com

Pujar

Goldberg, Alejandro, M.Sc.; Ph.D.

Alejandro és antropòleg social de la Universitat de Buenos Aires. Té un Màster en Antropologia Mèdica i un doctorat en Antropologia Social i Cultural especialitzat en Antropologia Mèdica i Salut Internacional, de la Universitat de Rovira i Virgili. La naturalesa de la feina realitzada ha estat l'antropologia social, cultural i mèdica, les migracions internacionals i els refugiats, des d'una perspectiva transnacional. Va realitzar investigacions etnogràfiques en molts països i contextos (Cuba, Espanya, Itàlia, Argentina, Bolívia, Brasil, Portugal), desenvolupant una producció científica excel·lent en matèria de migracions i salut internacionals. Ha estat professor a nivells de postgrau i postgrau a diverses universitats d'Europa i Amèrica Llatina. Ha publicat àmpliament sobre aquests temes i dissertat sobre papers en congressos. Actualment, és investigador independent de l'Institut de Ciències Antropològiques (CONICET-UBA) i un doctorat integrat. Investigador del Centre d'Investigació i Estudis en Sociologia, Institut Universitari de Lisboa.

alejandro.goldberg@gmail.com

Pujar

Llort, Antoniu, M.Sc., Ph.D

Antoniu Llort Suárez és Antropòleg i Treballador Social, Màster en Antropologia Mèdica i Doctor en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili (2016). Especialitzat en recerca etnogràfica, investigació qualitativa vinculada a processos participatius, estratègies d'advocacy, peer support i producció de documentals relacionats amb l'ús de substàncies psicoactives. Des de 2008 és coordinador de projectes de salut col·lectiva i reducció de danys i riscos al Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Reus. En l'actualitat també forma part de l'equip de recerca i intervenció social a Episteme i està vinculat a diferents moviments activistes a nivell local i internacional.

antoniullort@gmail.com

Pujar

Martínez Oró, David Pere, M.Sc.; Ph.D.

Doctor en Psicologia Social. Màster en Investigació en Ciències Socials. Llicenciat en Psicologia (UAB). Postgrau en investigació qualitativa (U. Amsterdam). Especialitzat en els corrents crítics de les Ciències Socials. Expert en metodologies d'investigació de fenòmens socials complexos. Coordinador de la «Unitat de Polítiques de Drogues» de la Universitat Autònoma de Barcelona. Responsable de recerca en «Episteme. Investigació i Intervenció social ». Professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya. Membre del MARC de la URV. Director de l'Observatori Etnogràfic de Drogues. Últim llibre publicat: «Del tabú la normalització. Família, comunicació i Prevenció» (2016).

david@dpmo.cat

Pujar

Masana, Lina, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Antropologia (2013, URV, Cum Laude, menció Doctorat Europeu i Premi Extraordinari de Doctorat), Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (MSc 2008, URV Premi Extraordinari de Màster) i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (BA 2002, UB). Àmplia experiència en recerca etnogràfica, investigació qualitativa i anàlisi de les narratives, especialment en temàtiques relacionades amb la salut i la malaltia des de la perspectiva social i cultural en temes com: cronicitat, dependència, polítiques públiques, final de la vida, ètica i bioètica, entre d'altres. La seva tesi estudia l'experiència i la gestió de les malalties o malestars crònics en adults, essent l'únic estudi etnogràfic sobre cronicitat al país en aquest àmbit fins al moment (Masana, 2013). Ha participat en diversos congressos internacionals d'antropologia mèdica, ha realitzat seminaris i conferències a universitats i centres de recerca de l'Estat Espanyol, Holanda i Regne Unit, on ha estat investigadora visitant. Compte amb diverses publicacions sobre la seva recerca tant en anglès com en castellà.

lina.masana@gmail.com

Pujar

Muñoz, Araceli, Ph.D.

És doctora en Antropologia Social per la URV i llicenciada en Sociologia per la UAB i en Geografia i Història per la UB. És investigadora a l'Observatori de l'Alimentació-ODELA i a l'Escola de Treball Social de la UB i és professora d'Antropologia del Grau de Fisioteràpia de l'EUSES. Ha treballat principalment en quatre línies de recerca:Salut i infància, camp on va desenvolupar la seva tesi doctoral i on ha participat en diferents projectes de l'Institut d'Infància i Mon Urbà. Salut i risc, on ha treballat com investigadora al projecte "Cossos tòxics: Etnoepidemiologia Sociocultural de la Contaminació Interna per Compostos tòxics persistents". Salut i alimentació, on actualment participa al projecte "Confiança i responsabilitat en el consum alimentari de les dones embarassades i lactants a Espanya" i al de "La seguretat alimentària a Barcelona des d'un enfocament global i no reduccionista de les necessitats". Per últim, eines de suport a la recerca qualitativa en ciències socials, impartint cursos sobre eines informàtiques per al processament analític de dades qualitatives. 

aracelimunoz@gmail.com

Pujar

Offenhenden, María, M.Sc.; Ph.D.

Doctora per la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Antropologia, orientació sociocultural, per la Universitat de Buenos Aires, Argentina (2007) i Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili,  (2012). Entre 2005 i 2010 vaig treballar en nombrosos projectes d'intervenció social dirigits a la població migrant resident a Itàlia. Àrees d'interès: Antropologia de les migracions, de gènere i de la salut.

maria.offenhenden@urv.cat 

Pujar

Paz Reverol, Carmen Laura, M.Sc., Ph.D.

Carmen Laura Paz Reverol. Doctora en Antropología por la Universidad Rovira yVirgili(URV) Master en Antropología Médica y Salud Internacional (URV). Maestría en Antropología: Mención Antropología Social y Cultural (LUZ).Maestríaen Historia de Venezuela (LUZ). Licenciada en Educación, Mención Ciencias Sociales. Área Historia (LUZ). Profesora Titular a Dedicación Exclusiva de laUniversidad del Zulia (LUZ). Coordinadora del Programa Maestría en Antropología de la División de Estudios para Graduados de la Facultad Experimental de Ciencias de la Universidad del Zulia. Delegado Principal ante el CONDES por la FEC. Coordinadora de la Línea de Investigación: Significados sociales y cuidado de las enfermedades.

carmen.paz@fec.luz.edu.ve

Pujar

Serrano, Mercedes, M.Sc.

Mercedes Serrano Miguel és Diplomada en Treball Social per la Universitat de Zaragoza i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona. Màster en Assistents Socials Psiquiàtrics per la Universitat de Zaragoza i Màster en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat com a  treballadora social a diferents Serveis d' Atenció i Rehabilitació de la Xarxa Publica de Salut Mental de Catalunya. Actualment treballa com a professora dins del Grau de Treball Social en la Universitat de Barcelona. Com a investigadora ha fet diferents estades al Brasil com  a becaria de la Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). També ha col·laborat amb l'equip de "Saúde mental, álcool e outras drogas" de la Secretaria Estadual de Saúde do RS treballant al projecte "Guia de Gestão Autônoma da Medicação" (Guía GAM). En aquests moments desenvolupa la seva tesi doctoral dins de l'àmbit de la Salut Mental Colectiva fent reball de camp a Porto Alegre i Barcelona

mercedes.serrano@ub.edu

Pujar

Triuzzi, Serena, Ph.D.

Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Sevilla (2017) Laurea Specialistica en Antropologia Cultural i Etnologia per la Universitat Bologna. Ha format part de un equip interdisciplinari especialitzat en recerca social, consultoria i assessoria tècnica a entitats públiques i privades feminista parir a casa? Dilemes i contradiccions en la relació entre feminisme i part a casa (2017). Interessada en aplicació de les perspectives feministes al camp de l'antropologia mèdica, els seus interessos giren principalment entorn de la conceptualització canviant de la salut Reproductiva i a la construcció històrica de l'atenció a l'embaràs i al part.

se.triuzzi@gmail.com

Pujar

Zarzoso, Alfonso, Ph.D.

És Doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i treballa com a curador de les col·leccions del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya. Des de l'any 2001 ha estat comissari de nombroses exposicions i desenvolupa una intensa activitat en el rescat del patrimoni sanitari de Catalunya. Ha participat de manera ininterrompuda en projectes d'investigació sobre la història de la medicina a Catalunya des de l'any 1995, publicant resultats en forma de llibres i articles de revistes. Actualment participa en un projecte sobre col·leccions científiques i règims d'exhibició al món urbà contemporani de les ciutats de Barcelona i Madrid.

azarzoso@museudelamedicina.cat

Pujar