Universitat Rovira i Virgili

Aronovich, Adam Andros, M.A.

Adam Aronovich, Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili. Compta amb els graus de Psicologia i Ciències Cognitives per la Universitat de Ben Gurion en Beer Sheva, Israel, i un diploma en Medicina Tradicional Mexicana per la Universitat de Morelos a Mèxic. Actualment treballa i realitza treball de camp en l'Amazònia Peruana, i coordina la part qualitativa d'un estudi conjunt entre el Temple of the Way of Light, ICEERS i la Beckley Foundation, sobre els efectes terapèutics de l'ayahuasca. A més del seu interès en les aplicacions terapèutiques i extraterapèutiques de les medicines psicodèliques i la seva creixent inclusió en l'escenari globalitzat, està interessat en les dimensions socials, culturals i ambientals de la salut mental i en l'emergència de nous paradigmes d'una salut interdependent i reciproca que vegi més enllà de l'individualisme extrem de la modernitat.

Pujar

Boero, Veónica, Ph.D

Doctora en psicologia social per la UAB (2017). Llicenciada en Psicologia per la UFRO (Xile, 1999). Màster en psicoteràpia psicoanalítica per la UB (2010) i en Antropologia mèdica i salut internacional per la URV (2012). Des de 2011 desenvolupa tasques de coordinació en dos màsters de psicoanàlisis a la UB, i exerceix com a psicoterapeuta. La seva línia de recerca són la relació entre la biopolítica i la conceptualització de la infantesa i la criança al món contemporani.

verinboero@gmail.com

Pujar

Carceller, Natàlia, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Antropologia Mèdica, Social i Cultural amb menció internacional (2017), Màster Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2011) i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la URV (2009).Llicenciada en Psicologia Universitat Jaume I, especialitzada en Drogodependències i Teràpia Familiar Sistèmica (2007). Professora consultora al Postgrau Salut Mental Col·lectiva a la UOC. Des de 2010 treballa com a investigadora i coordinadora tècnica de recerca a nombrosos projectes de recerca. Les seves línies de treball son: adolescències, joventut, salut mental, malestars emocionals, gènere, drogues, investigació-acció participativa.

carcellermaicas@gmail.com

 

Pujar

Cardona Rodas, Hildermnan, Ph.D.

Doctor en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili. Historiador i màster en Història per la Universidad Nacional de Colombia, Medellín. Professor, investigador i membre del grup d'investigació Estudios en Ciencias Sociales y Educación de la Universidad de Medellín,  on es també editor de la revista Ciencias Sociales y Educación. Ha estat professor de la Univeridad Eafit, Universidad Pontificia Bolivariana, Universidad de Antioquia y Universidad Nacional de Colombia i professor visitant de la Universidad Federal de Integración Latinoamericana (Foz de Iguazú-Brasil), Universidad Autónoma de Estado de México (Toluca, México), Universidad de Buenos Aires (Argentina) y Universitat Rovira i Virgili (Tarragona-España). Expresident del Capítol Antioquia de la Asociación Colombiana de Historiadores. Ha publicat en diverses revistes y capítols de llibres i articles relacionats amb historia, antropologia y filosofia del cos i les  corporalitats. Autor dels llibres Experiencias desnudas del orden. Cuerpos deformes y monstruosos (2012); Oficio de historiador. Enfoques y prácticas (2014); Al otro lado del cuerpo. Estudios biopolíticos en América Latina (coautoria amb la Dra. Zandra Pedraza, 2014); Narrativas corporales de la violencia y estéticas del dolor (coautoria amb el Dr. Luis Ramírez Torres, 2017) i Paz y corporalidad: devenires estéticos del arte de preguntar (2017).

hcardona@udem.edu.co

 

Pujar

Ciannameo, Anna, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Ciència, Tecnologia i Humanitats per la Universitat de Bolonya i en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2014). Postdoctorat a la Universitat de Bolonya, Departament de Ciències Mèdiques i Quirúrgiques: anàlisi etnogràfica i d'epidemiologia social sobre la migració llatinoamericana a Italià i la gestió d'infeccions tropicals a partir d'una observació situada en un presidi hospitalari (2015). Investigadora des del 2007 en el Centre d'Estudis i Investigació en Salut Internacional i Intercultural (CSI) de la Universitat de Bolonya i en la relativa associació de promoció social (CSI-APS). Actualment treballa com a col·laboradora en el servei d'Investigació i Innovació de l'Autoritat Sanitària Local de Reggio Emilia (AUSL-RE, Italià).

annaciannameo@gmail.com

 

Pujar

Egbe Egbe, Manfred, M.Sc.; M.A.; Ph.D.

Doctor en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Sistemes de Salut Regionals Sostenibles per la Universitat de Deusto, Màster en Antropologia per la Universitat de Yaoundé I (Camerun) i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la Universitat Rovira i Virgili, i Llicenciat en Sociologia i Antropologia per la Universitat de Buea (Camerun). És membre de l'EASA (Associació Europea d'Antropòlegs Socials) i ha realitzat diverses activitats orientades a la recerca: disseny de projectes, anàlisi estadística, avaluació de projectes de desenvolupament internacional, taller i organització de congressos. Va treballar en diversos entorns com a coordinador del projecte Nascent Solutions International sobre "Millora de la seguretat alimentària entre els refugiats de la República Àfrica Central a la regió oriental de Camerun".

manfred.egbe@urv.cat

    

Pujar

Fernández-Garrido, Sam M.Sc

És investigadora i formadora en diversitat sexual i de gènere. Activista transfeminista. Llicenciada en biologia, es va especialitzar en estudis feministes i antropologia mèdica. Actualment, investiga sobre el paper del gènere i les emocions en la pràctica mèdica amb persones intersexuals. Ha coordinat el Diagnóstico Participativo de las problemáticas que presentan las personas TLGBQI en salud sexual y reproductiva en el municipio de Madrid (Ajuntament de Madrid, 2017). Conjuntament amb l'Elisa Alegre-Agis, és coeditora dels dos llibres d'Autobiografies de la col·lecció d'Antropologia Mèdica (en procés de publicació). Entre els seus articles es troba:  «El espejo autoetnográfico». Registros corporales y construcción del saber en un estudio sobre la clínica intersexual (Publicacions URV, 2018), 'Genealogías trans(feministas)' amb l'Aitzole Araneta en Transfeminismos. Epistemes, fricciones y flujos (Txaleparta, 2012) o 'Derechos sanitarios desde el reconocimiento de la diversidad. Alternativas a la violencia de la patologización de las identidades trans' en El género desordenado (Egales, 2010).

Pujar

Franco, Lourdes, Ph.D.

Doctora en Medicina per la Universitat de Lleida, Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili i actualment cursa el Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global (MIAMSg). La seva doble formació, així com la meva activitat professional dins del sistema sanitari públic català, li permet trobar-se entre la Medicina Social i l'Antropologia Mèdica. Des del 2010 forma part del GIPE/PTP de la Fundació Wassu-UAB, treballant sobre la Mutilació Genital Femenina. Professora convidada en l'assignatura d'Ecologia Humana de la Facultat de Medicina de la UdL.

lourdesfl76@gmail.com

 

Pujar

Goldberg, Alejandro, M.Sc.; Ph.D.

Doctor i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la Universitat Rovira i Virgili. Investigador Adjunt del Consell Nacional d'Investigacions Científiques i Tècniques de la República Argentina (CONICET) des de 2007, a l'Institut de Ciències Antropològiques, secció Antropologia Social, Facultat de Filosofia i Lletres, Universitat de Buenos Aires. Professor del seminari "Antropologia i Migracions Internacionals", (FFyL¬UBA). Director del "Grup d'Investigació i Intervenció Sociocultural amb Població Immigrant". Posdoctorat a la Universitat Catòlica de Sants, programa d'Posgraduaçao en Saúde Coletiva. Investigador col·laborador extern dels següents grups de recerca: "Assistência à Saúde Mental da Baixada Santista" (CNPq); "Processos migratórios e saúde: perspectivas interdisciplinares", (CNPq); Grupo de Investigación en Antropología Social (URV), desde 2005 en adelante; Grupo de Estudios y de Reflexión sobre África (GERÁFRICA).

Pujar

Llort, Antoniu, M.Sc., Ph.D

Antoniu Llort Suárez és Antropòleg i Treballador Social, Màster en Antropologia Mèdica i Doctor en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili (2016). Especialitzat en recerca etnogràfica, investigació qualitativa vinculada a processos participatius, estratègies d'advocacy, peer support i producció de documentals relacionats amb l'ús de substàncies psicoactives. Des de 2008 és coordinador de projectes de salut col·lectiva i reducció de danys i riscos al Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Reus. En l'actualitat també forma part de l'equip de recerca i intervenció social a Episteme i està vinculat a diferents moviments activistes a nivell local i internacional.

antoniullort@gmail.com

 

Pujar

Martínez Oró, David Pere, M.Sc.; Ph.D.

Doctor en Psicologia Social. Màster en Investigació en Ciències Socials. Llicenciat en Psicologia (UAB). Postgrau en investigació qualitativa (U. Amsterdam). Especialitzat en els corrents crítics de les Ciències Socials. Expert en metodologies d'investigació de fenòmens socials complexos. Coordinador de la «Unitat de Polítiques de Drogues» de la Universitat Autònoma de Barcelona. Responsable de recerca en «Episteme. Investigació i Intervenció social ». Professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya. Membre del MARC de la URV. Director de l'Observatori Etnogràfic de Drogues. Últim llibre publicat: «Del tabú la normalització. Família, comunicació i Prevenció» (2016).

david@dpmo.cat

  

Pujar

Masana, Lina, M.Sc.; Ph.D.

Doctora en Antropologia (2013, URV, Cum Laude, menció Doctorat Europeu i Premi Extraordinari de Doctorat), Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (MSc 2008, URV Premi Extraordinari de Màster) i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (BA 2002, UB). Àmplia experiència en recerca etnogràfica, investigació qualitativa i anàlisi de les narratives, especialment en temàtiques relacionades amb la salut i la malaltia des de la perspectiva social i cultural en temes com: cronicitat, dependència, polítiques públiques, final de la vida, ètica i bioètica, entre d'altres. La seva tesi estudia l'experiència i la gestió de les malalties o malestars crònics en adults, essent l'únic estudi etnogràfic sobre cronicitat al país en aquest àmbit fins al moment (Masana, 2013). Ha participat en diversos congressos internacionals d'antropologia mèdica, ha realitzat seminaris i conferències a universitats i centres de recerca de l'Estat Espanyol, Holanda i Regne Unit, on ha estat investigadora visitant. Compte amb diverses publicacions sobre la seva recerca tant en anglès com en castellà.

lina.masana@gmail.com

 

Pujar

Muñoz, Araceli, Ph.D.

És doctora en Antropologia Social per la URV i llicenciada en Sociologia per la UAB i en Geografia i Història per la UB. És investigadora a l'Observatori de l'Alimentació-ODELA i a l'Escola de Treball Social de la UB i és professora d'Antropologia del Grau de Fisioteràpia de l'EUSES. Ha treballat principalment en quatre línies de recerca:Salut i infància, camp on va desenvolupar la seva tesi doctoral i on ha participat en diferents projectes de l'Institut d'Infància i Mon Urbà. Salut i risc, on ha treballat com investigadora al projecte "Cossos tòxics: Etnoepidemiologia Sociocultural de la Contaminació Interna per Compostos tòxics persistents". Salut i alimentació, on actualment participa al projecte "Confiança i responsabilitat en el consum alimentari de les dones embarassades i lactants a Espanya" i al de "La seguretat alimentària a Barcelona des d'un enfocament global i no reduccionista de les necessitats". Per últim, eines de suport a la recerca qualitativa en ciències socials, impartint cursos sobre eines informàtiques per al processament analític de dades qualitatives. 

aracelimunoz@gmail.com

Pujar

Offenhenden, María, M.Sc.; Ph.D.

Doctora per la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Antropologia, orientació sociocultural, per la Universitat de Buenos Aires, Argentina (2007) i Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili,  (2012). Entre 2005 i 2010 vaig treballar en nombrosos projectes d'intervenció social dirigits a la població migrant resident a Itàlia. Àrees d'interès: Antropologia de les migracions, de gènere i de la salut.

maria.offenhenden@urv.cat 

 

Pujar

Paz Reverol, Carmen Laura, M.Sc., Ph.D.

Carmen Laura Paz Reverol. Doctora en Antropología por la Universidad Rovira yVirgili(URV) Master en Antropología Médica y Salud Internacional (URV). Maestría en Antropología: Mención Antropología Social y Cultural (LUZ).Maestríaen Historia de Venezuela (LUZ). Licenciada en Educación, Mención Ciencias Sociales. Área Historia (LUZ). Profesora Titular a Dedicación Exclusiva de laUniversidad del Zulia (LUZ). Coordinadora del Programa Maestría en Antropología de la División de Estudios para Graduados de la Facultad Experimental de Ciencias de la Universidad del Zulia. Delegado Principal ante el CONDES por la FEC. Coordinadora de la Línea de Investigación: Significados sociales y cuidado de las enfermedades.

carmen.paz@fec.luz.edu.ve

Pujar

Serrano, Mercedes, M.Sc.

Mercedes Serrano Miguel és Diplomada en Treball Social per la Universitat de Zaragoza i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona. Màster en Assistents Socials Psiquiàtrics per la Universitat de Zaragoza i Màster en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat com a  treballadora social a diferents Serveis d' Atenció i Rehabilitació de la Xarxa Publica de Salut Mental de Catalunya. Actualment treballa com a professora dins del Grau de Treball Social en la Universitat de Barcelona. Com a investigadora ha fet diferents estades al Brasil com  a becaria de la Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). També ha col·laborat amb l'equip de "Saúde mental, álcool e outras drogas" de la Secretaria Estadual de Saúde do RS treballant al projecte "Guia de Gestão Autônoma da Medicação" (Guía GAM). En aquests moments desenvolupa la seva tesi doctoral dins de l'àmbit de la Salut Mental Colectiva fent reball de camp a Porto Alegre i Barcelona

mercedes.serrano@ub.edu

Pujar

Triuzzi, Serena, Ph.D.

Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Sevilla (2017) Laurea Specialistica en Antropologia Cultural i Etnologia per la Universitat Bologna. Ha format part de un equip interdisciplinari especialitzat en recerca social, consultoria i assessoria tècnica a entitats públiques i privades feminista parir a casa? Dilemes i contradiccions en la relació entre feminisme i part a casa (2017). Interessada en aplicació de les perspectives feministes al camp de l'antropologia mèdica, els seus interessos giren principalment entorn de la conceptualització canviant de la salut Reproductiva i a la construcció històrica de l'atenció a l'embaràs i al part.

se.triuzzi@gmail.com

Pujar

 

Zarzoso, Alfonso, Ph.D.

És Doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i treballa com a curador de les col·leccions del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya. Des de l'any 2001 ha estat comissari de nombroses exposicions i desenvolupa una intensa activitat en el rescat del patrimoni sanitari de Catalunya. Ha participat de manera ininterrompuda en projectes d'investigació sobre la història de la medicina a Catalunya des de l'any 1995, publicant resultats en forma de llibres i articles de revistes. Actualment participa en un projecte sobre col·leccions científiques i règims d'exhibició al món urbà contemporani de les ciutats de Barcelona i Madrid.

azarzoso@museudelamedicina.cat

 

Pujar